ЮНИ 29 Новини | ЗдравеОбнови

Нулевата кръвна група се свързва с по-нисък риск от инфаркт и инсулт

От 0 коментара0/5

Медицинските специалисти свързват нулевата кръвна група с понижен риск от инфаркт и инсулт, предаде ВВС.

Нулевата кръвна група се свързва с по-нисък риск от инфаркт и инсулт
 © istockphoto.com

Явлението вероятно се дължи на факта, че при хората с кръвни групи А, В и АВ се наблюдава по-високо наличие на тромбоцити и протеини от кръвната плазма, водещо до по-лесното образуване на кръвни съсиреци.

Данните от холандско изследване, анализиращо физиологичните показали на над 1,3 млн. души, бяха представени в рамките на конгреса на Европейската асоциация по кардиология тази седмица. Тези констатации могат да имат фундаментално значение, помагайки на лекарите да разберат кои хора са по-застрашени от сърдечно-съдови инциденти.

Учените представят подробна разбивка, според която 15 на всеки 1000 души с не-нулева кръвна група претърпяват сърдечен или мозъчен удар, докато при тези с нулева съотношението е 14:1000. Така написана, разликата изглежда незначителна, но придобива широк смисъл предвид числеността на световното население.

Вижте също:

Характерът според кръвната група >>>

Зачеване според кръвната група >>>

Диета според кръвната група >>>

7 въпроса и отговора за кръвните групи >>>

сърце

Любопитен факт е, че и според по-стари проучвания, хората с най-рядката кръвна група – АВ, са с 23 на сто по-висок риск от такива здравни инциденти в сравнение с останалите. В Обединеното кралство кръвна група О е най-често срещаната – тя е във вените на 48% от британците.

Естествено, съществуват добре познатите фактори, които увеличават опасността от фатални съдови заболявания, като тютюнопушене, нездравословно хранене, липса на физическа активност и стрес. И най-ценното е, че за разлика от кръвната група, тях можем да променим в положителна посока.

Водещият автор на изследването д-р Теса Коле от университетския медицински център в Гронинген казва, че са необходими повече изследвания, за да се разбере причината за откритата зависимост. По нейните думи, дори и така, проучването дава широко поле за размисъл и е добре лекарите да разглеждат и тази особеност при своите пациенти.

/БГНЕС/

Още от "Здраве"

Болести според характера на хората

Болести според характера на хората

Физическото здраве зависи до голяма степен от душевното състояние и характера на човек, смятат психолозите.

Принц Филип е приет в болница

Принц Филип е приет в болница

96-годишният принц Филип е приет в болница за лечение на инфекция, свързана с вече диагностицирано заболяване. Херцогът на Единбург е в добро състояние и няма поводи за тревога за здравето му, съобщават още от BBC.

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина, която намалява стойностите на холестерола, е показала добри резултати при тестове върху мишки, съобщават учени, които вече са започнали начални изпитания и върху хора.