МАЙ 28 Новини | ЗдравеОбнови

Ненаситените мастни киселини ни подмладяват

От 0 коментара0/5

Консумацията на ненаситени мастни киселини може да забави процеса на стареене на тялото, особено при по-пълните хора.

Ненаситените мастни киселини ни подмладяват
 © архив

Както вече е добре известно, затлъстяването нанася сериозни щети върху здравето, особено що се отнася до здравето на сърцето. То е свързано и с по-бързото стареене на организма. Според учените този вреден ефект трудно би могъл са се обърне с приема на точно тези вещества.

Богатата на мазнини – но не наситени – диета се свързва с промени в имунната система, които ни помагат да сме по-млади и здрави.

Вижте също:

Всичко за омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини >>>

Така поне твърдят британски учени от университета „Джон Мурс“, чието ново изследване е публикувано в научното издание Experimental Physiology.

Заедно с експерти от Националния съвет за научни изследвания в Испания (ICTAN-CSIC) и университета „Комплутенсе“ те провели експеримент, опитвайки да се разберат как затлъстяването влияе върху способността на организма да се бори с инфекциите.

По време на изследването те открили, че намерените в растителните масла и рибите ненаситени мастни киселини могат да се окажат ключ към битката със зловредния ефект на наднорменото тегло.

Вижте също:

7 храни, източници на полезни мазнини >>>

Само във Великобритания затлъстяването покосява един на всеки четирима възрастни. Това от своя страна е най-честата причина за коронарна болест на сърцето, диабет тип 2 и някои видове онкологични заболявания.

Вижте също:

6 вида затлъстяване и как да се справим >>>

Специалистите препоръчват по-често да похапваме риба и зехтин, но на първо място – да поддържаме стройна фигура, защото освен красота, тя е и здраве. /БГНЕС /

Още от "Здраве"

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Повечето от фитнес тракерите са достатъчни надеждни що се отнася да определяне сърдечната честота, но са практически безполезни за отчитането на енергията, изразходвана при физическа активност.

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.