МАР 30 Новини | ЗдравеОбнови

Ненаситените мастни киселини ни подмладяват

От 0 коментара0/5

Консумацията на ненаситени мастни киселини може да забави процеса на стареене на тялото, особено при по-пълните хора.

Ненаситените мастни киселини ни подмладяват
 © архив

Както вече е добре известно, затлъстяването нанася сериозни щети върху здравето, особено що се отнася до здравето на сърцето. То е свързано и с по-бързото стареене на организма. Според учените този вреден ефект трудно би могъл са се обърне с приема на точно тези вещества.

Богатата на мазнини – но не наситени – диета се свързва с промени в имунната система, които ни помагат да сме по-млади и здрави.

Вижте също:

Всичко за омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини >>>

Така поне твърдят британски учени от университета „Джон Мурс“, чието ново изследване е публикувано в научното издание Experimental Physiology.

Заедно с експерти от Националния съвет за научни изследвания в Испания (ICTAN-CSIC) и университета „Комплутенсе“ те провели експеримент, опитвайки да се разберат как затлъстяването влияе върху способността на организма да се бори с инфекциите.

По време на изследването те открили, че намерените в растителните масла и рибите ненаситени мастни киселини могат да се окажат ключ към битката със зловредния ефект на наднорменото тегло.

Вижте също:

7 храни, източници на полезни мазнини >>>

Само във Великобритания затлъстяването покосява един на всеки четирима възрастни. Това от своя страна е най-честата причина за коронарна болест на сърцето, диабет тип 2 и някои видове онкологични заболявания.

Вижте също:

6 вида затлъстяване и как да се справим >>>

Специалистите препоръчват по-често да похапваме риба и зехтин, но на първо място – да поддържаме стройна фигура, защото освен красота, тя е и здраве. /БГНЕС /

Още от "Здраве"

Дозираният алкохол помага на сърцето

Дозираният алкохол помага на сърцето

Неотдавнашно изследване в което са участвали 1,9 млн. здрави възрастни британци показва, че една бира или чаша червено вино на ден може да бъде превантивна мярка срещу сърдечносъдовите заболявания.

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Прекомерната консумация на сол е свързана с честите събуждания през нощта с позиви за уриниране, откриха японски учени, цитирани от ВВС.

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Британски изследователи създадоха формулата на добрия нощен сън, вземайки предвид умората на човека, прекараното време в леглото, удобството на матрака, броя на часовете им в будно състояние, шума, светлината, топлината и дебелината на завивката.