ЯНУ 19 Новини | ЗдравеОбнови

Не чистете ушите си с клечки, съветват учените

От 0 коментара0/5

Обновени клинични насоки за здравето на ушите ни публикуваха тази седмица учени в сп. Otolaryngology-Head and Neck Surgery. Според тях почистването на ушната кал с клечки може да увреди слуха ни необратимо.

Не чистете ушите си с клечки, съветват учените
 © istockphoto.com

Според авторите на новото проучване от Американската академия по оториноларингология с водещ изследовател д-р Сет Шварц, както козметичните клечки, така и всички други пособия, които ползваме за почистване, водят до съкращения в ушните канали, като могат да перфорират тъпанчетата и да увредят костиците на слуховия апарат. Всяко едно от тези неща може да доведе до оглушаване, виене на свят или други симптоми на нараняване.

Другият проблем е, че с клечките за уши набутваме една значителна част от секрета навътре в по-уязвимите части на органа.

Вместо това хората могат да изчакат природата сама да свърши работата си, заявяват учените. Те припомнят, че ушната кал има и важна почистваща и защитна функция. Специалистите препоръчват да я почистваме под душа с минимално проникване или с кърпичка.

Вижте също:

Какво не знаете за ушната кал >>>

Здрави ли са ушите ви? >>>

Изследователите препоръчват и да не ползваме свещите за уши, добили популярност в последно време. Според тях няма доказателства, че това средство ефективно почиства отделения в ушния канал секрет. Не е проблем да се ползват капки за уши или пък просто няколко капки вода, които да отмият восъчното вещество. /БГНЕС /

Още от "Здраве"

Злоупотребата с алкохол в юношеството променя мозъка

Злоупотребата с алкохол в юношеството променя мозъка

Дълготрайната употреба с алкохол в юношеските и младежки години променя мозъка, отразявайки се върху кортикална възбудимост и функционалната му свързаност.

В Киев се роди бебе от трима родители, заченато ин витро чрез PNT

В Киев се роди бебе от трима родители, заченато ин витро чрез PNT

В Украйна се роди бебе, което бе заченато ин витро с ДНК на трима различни родители чрез усъвършенствана технология за ин витро оплождане PNT.

Диоптрични очила от колекция KWIAT Exclusive 2017

Ползата от очилата през зимата

В контраст със снежната белота на зимата, изобилието от цветове и шарки при моделите очила за 2017-та година е огромно!