МАР 30 Новини | ЗдравеОбнови

Не чистете ушите си с клечки, съветват учените

От 0 коментара0/5

Обновени клинични насоки за здравето на ушите ни публикуваха тази седмица учени в сп. Otolaryngology-Head and Neck Surgery. Според тях почистването на ушната кал с клечки може да увреди слуха ни необратимо.

Не чистете ушите си с клечки, съветват учените
 © istockphoto.com

Според авторите на новото проучване от Американската академия по оториноларингология с водещ изследовател д-р Сет Шварц, както козметичните клечки, така и всички други пособия, които ползваме за почистване, водят до съкращения в ушните канали, като могат да перфорират тъпанчетата и да увредят костиците на слуховия апарат. Всяко едно от тези неща може да доведе до оглушаване, виене на свят или други симптоми на нараняване.

Другият проблем е, че с клечките за уши набутваме една значителна част от секрета навътре в по-уязвимите части на органа.

Вместо това хората могат да изчакат природата сама да свърши работата си, заявяват учените. Те припомнят, че ушната кал има и важна почистваща и защитна функция. Специалистите препоръчват да я почистваме под душа с минимално проникване или с кърпичка.

Вижте също:

Какво не знаете за ушната кал >>>

Здрави ли са ушите ви? >>>

Изследователите препоръчват и да не ползваме свещите за уши, добили популярност в последно време. Според тях няма доказателства, че това средство ефективно почиства отделения в ушния канал секрет. Не е проблем да се ползват капки за уши или пък просто няколко капки вода, които да отмият восъчното вещество. /БГНЕС /

Още от "Здраве"

Дозираният алкохол помага на сърцето

Дозираният алкохол помага на сърцето

Неотдавнашно изследване в което са участвали 1,9 млн. здрави възрастни британци показва, че една бира или чаша червено вино на ден може да бъде превантивна мярка срещу сърдечносъдовите заболявания.

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Прекомерната консумация на сол е свързана с честите събуждания през нощта с позиви за уриниране, откриха японски учени, цитирани от ВВС.

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Британски изследователи създадоха формулата на добрия нощен сън, вземайки предвид умората на човека, прекараното време в леглото, удобството на матрака, броя на часовете им в будно състояние, шума, светлината, топлината и дебелината на завивката.