ФЕВ 26 Новини | ЗдравеОбнови

Не чистете ушите си с клечки, съветват учените

От 0 коментара0/5

Обновени клинични насоки за здравето на ушите ни публикуваха тази седмица учени в сп. Otolaryngology-Head and Neck Surgery. Според тях почистването на ушната кал с клечки може да увреди слуха ни необратимо.

Не чистете ушите си с клечки, съветват учените
 © istockphoto.com

Според авторите на новото проучване от Американската академия по оториноларингология с водещ изследовател д-р Сет Шварц, както козметичните клечки, така и всички други пособия, които ползваме за почистване, водят до съкращения в ушните канали, като могат да перфорират тъпанчетата и да увредят костиците на слуховия апарат. Всяко едно от тези неща може да доведе до оглушаване, виене на свят или други симптоми на нараняване.

Другият проблем е, че с клечките за уши набутваме една значителна част от секрета навътре в по-уязвимите части на органа.

Вместо това хората могат да изчакат природата сама да свърши работата си, заявяват учените. Те припомнят, че ушната кал има и важна почистваща и защитна функция. Специалистите препоръчват да я почистваме под душа с минимално проникване или с кърпичка.

Вижте също:

Какво не знаете за ушната кал >>>

Здрави ли са ушите ви? >>>

Изследователите препоръчват и да не ползваме свещите за уши, добили популярност в последно време. Според тях няма доказателства, че това средство ефективно почиства отделения в ушния канал секрет. Не е проблем да се ползват капки за уши или пък просто няколко капки вода, които да отмият восъчното вещество. /БГНЕС /

Още от "Здраве"

12 000 лекари от Европа планират да напуснат Великобритания заради Брекзита

12 000 лекари от Европа планират да напуснат Великобритания заради Брекзита

Около 12 000 лекари, които са се дипломирали в страните от еврозоната, може да напуснат Великобритания заради по-ниската социална сигурност, която произтича от Брекзита.

Успехът ни в спазването на диети рефлектира върху поведението ни в социалните мрежи

Успехът ни в спазването на диети рефлектира върху поведението ни в социалните мрежи

Учени откриха пряката връзка между поведението на човек в социалните мрежи и успеваемостта на диетите, които спазва.

Витамин Б3 в борба с глаукомата

Витамин Б3 в борба с глаукомата

Ако към водата, която се пие се прибави витамин В3 може да се подобри зрението и да се предотврати появата на глаукома, твърдят учените.