МАЙ 28 Новини | ЗдравеОбнови

Мъже, консумиращи повече червено месо, по-често развиват дивертикулит

От 0 коментара0/5

Мъжете, които консумират много червено месо, по-често са засегнати от възпаление на дебелото черво – дивертикулит.

Мъже, консумиращи повече червено месо, по-често развиват дивертикулит
 © Архив

При мъжете червеното месо може да се окаже причина за възпаление на дебелото черво, а именно - дивертикулит. Това заболяване се предизвиква от възпаление на дивертикули - разширения, които се образуват по чревната стена, подобни на джобчета.

Най-често дивертикулите се образуват по дебелото черво. При клинични изследвания е установено, че 58% от хората, консумиращи повече червено месо, страдат от дивертикулит. Този засилен риск се наблюдава най-вече при хора, консумиращи необработено червено месо /телешко, говеждо, свинско, агнешко/ и много по-малко при хора, консумиращи обработено месо /бекон, салами, наденици/.

Прочетете още по темата:

Червено месо: 13 причини да се откажете от него

Резултатите се базират на наблюденията върху 46 000 американски мъже, които участвали в мащабно епидемиологично изследване, провеждано в САЩ от 1986 г. Резултатите са публикувани в медицинското списание "Gut", което е издание на British Medical Journal.

Според учените прекаляването с консумацията на червено месо може да доведе до изменение в чревната флора. В някои случаи, около 4%, дивертикулитът може да доведе до тежки усложнения /абсцеси, перитонит, дори перфорация на червото и рак на дебелото черво. /БГНЕС /

Колоноскопия - преглед на дебелото черво >>>

Още от "Здраве"

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Повечето от фитнес тракерите са достатъчни надеждни що се отнася да определяне сърдечната честота, но са практически безполезни за отчитането на енергията, изразходвана при физическа активност.

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.