ЯНУ 19 Новини | ЗдравеОбнови

Мъже, консумиращи повече червено месо, по-често развиват дивертикулит

От 0 коментара0/5

Мъжете, които консумират много червено месо, по-често са засегнати от възпаление на дебелото черво – дивертикулит.

Мъже, консумиращи повече червено месо, по-често развиват дивертикулит
 © Архив

При мъжете червеното месо може да се окаже причина за възпаление на дебелото черво, а именно - дивертикулит. Това заболяване се предизвиква от възпаление на дивертикули - разширения, които се образуват по чревната стена, подобни на джобчета.

Най-често дивертикулите се образуват по дебелото черво. При клинични изследвания е установено, че 58% от хората, консумиращи повече червено месо, страдат от дивертикулит. Този засилен риск се наблюдава най-вече при хора, консумиращи необработено червено месо /телешко, говеждо, свинско, агнешко/ и много по-малко при хора, консумиращи обработено месо /бекон, салами, наденици/.

Прочетете още по темата:

Червено месо: 13 причини да се откажете от него

Резултатите се базират на наблюденията върху 46 000 американски мъже, които участвали в мащабно епидемиологично изследване, провеждано в САЩ от 1986 г. Резултатите са публикувани в медицинското списание "Gut", което е издание на British Medical Journal.

Според учените прекаляването с консумацията на червено месо може да доведе до изменение в чревната флора. В някои случаи, около 4%, дивертикулитът може да доведе до тежки усложнения /абсцеси, перитонит, дори перфорация на червото и рак на дебелото черво. /БГНЕС /

Колоноскопия - преглед на дебелото черво >>>

Още от "Здраве"

Злоупотребата с алкохол в юношеството променя мозъка

Злоупотребата с алкохол в юношеството променя мозъка

Дълготрайната употреба с алкохол в юношеските и младежки години променя мозъка, отразявайки се върху кортикална възбудимост и функционалната му свързаност.

В Киев се роди бебе от трима родители, заченато ин витро чрез PNT

В Киев се роди бебе от трима родители, заченато ин витро чрез PNT

В Украйна се роди бебе, което бе заченато ин витро с ДНК на трима различни родители чрез усъвършенствана технология за ин витро оплождане PNT.

Диоптрични очила от колекция KWIAT Exclusive 2017

Ползата от очилата през зимата

В контраст със снежната белота на зимата, изобилието от цветове и шарки при моделите очила за 2017-та година е огромно!