МАР 30 Новини | ЗдравеОбнови

Мъже, консумиращи повече червено месо, по-често развиват дивертикулит

От 0 коментара0/5

Мъжете, които консумират много червено месо, по-често са засегнати от възпаление на дебелото черво – дивертикулит.

Мъже, консумиращи повече червено месо, по-често развиват дивертикулит
 © Архив

При мъжете червеното месо може да се окаже причина за възпаление на дебелото черво, а именно - дивертикулит. Това заболяване се предизвиква от възпаление на дивертикули - разширения, които се образуват по чревната стена, подобни на джобчета.

Най-често дивертикулите се образуват по дебелото черво. При клинични изследвания е установено, че 58% от хората, консумиращи повече червено месо, страдат от дивертикулит. Този засилен риск се наблюдава най-вече при хора, консумиращи необработено червено месо /телешко, говеждо, свинско, агнешко/ и много по-малко при хора, консумиращи обработено месо /бекон, салами, наденици/.

Прочетете още по темата:

Червено месо: 13 причини да се откажете от него

Резултатите се базират на наблюденията върху 46 000 американски мъже, които участвали в мащабно епидемиологично изследване, провеждано в САЩ от 1986 г. Резултатите са публикувани в медицинското списание "Gut", което е издание на British Medical Journal.

Според учените прекаляването с консумацията на червено месо може да доведе до изменение в чревната флора. В някои случаи, около 4%, дивертикулитът може да доведе до тежки усложнения /абсцеси, перитонит, дори перфорация на червото и рак на дебелото черво. /БГНЕС /

Колоноскопия - преглед на дебелото черво >>>

Още от "Здраве"

Дозираният алкохол помага на сърцето

Дозираният алкохол помага на сърцето

Неотдавнашно изследване в което са участвали 1,9 млн. здрави възрастни британци показва, че една бира или чаша червено вино на ден може да бъде превантивна мярка срещу сърдечносъдовите заболявания.

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Прекомерната консумация на сол е свързана с честите събуждания през нощта с позиви за уриниране, откриха японски учени, цитирани от ВВС.

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Британски изследователи създадоха формулата на добрия нощен сън, вземайки предвид умората на човека, прекараното време в леглото, удобството на матрака, броя на часовете им в будно състояние, шума, светлината, топлината и дебелината на завивката.