МАЙ 28 Новини | ЗдравеОбнови

Лекарство за наднормено тегло помага и срещу диабет тип 2

От 0 коментара0/5

Лекарство срещу наднорменото тегло намалява риска от диабет тип 2 с до 80%, показва ново проучване на британски учени.

Лекарство за наднормено тегло помага и срещу диабет тип 2
 © Архив

Според тях медикаментът, който увеличава количеството на потискащите апетита хормони, произвеждани в червата, е бил тестван върху хора с наднормено тегло, които страдат от предиабет, наричан още граничен диабет, характеризиращ се с леко намаление на нивата на кръвна захар, пише изданието „Сайънс дейли“. Това състояние често води до развиването на диабет тип 2, ако не се лекува.

Според проф. Карл ла Ру от Имперския колеж в Лондон и неговия екип определен

медикамент, който вече се предписва при затлъстяване и диабет,може да помогне за борба с прогресията на предиабета, ако се комбинира с правилен хранителен режим и упражнения или дори да го излекува.

В проучването на британския екип са участвали общо 2254 души с наднормено тегло и предиабет от 27 държави по света. Те са били разделени в две групи. Едната е трябвало да приема инжекции от медикаментозното средство лираглутид заедно със спазването на диета и режим на упражнения. Втората група е трябвало само да се храни и спортува.

Добави описание

След три години изследователите са установили, че при първата група се наблюдава спад с80% на вероятността са развитие на диабет. При 60% от тях дори предиабета е излекуван, а пациентите имат здравословни нива на кръвна захар. Все пак в първата група има и пациенти, които са развили диабет, но това им е отнело три пъти по-дълго време в сравнение с хората, които не са приемали лираглутид.

Най-добрите здравни съвети за жени >>>

Според проф. Ла Ру медикаментът работи като наподобява действието на естествения хормон GLP-1, който потиска апетита. Той се отделя в тялото при консумация на храна, свързвайки се с хипоталамуса. Ранни проучвания са установили, че много от хората с наднормено тегло произвеждат по-малко от този хормон, което ги кара да преяждат. /БГНЕС /

Още от "Здраве"

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Повечето от фитнес тракерите са достатъчни надеждни що се отнася да определяне сърдечната честота, но са практически безполезни за отчитането на енергията, изразходвана при физическа активност.

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.