ЮНИ 27 Новини | ЗдравеОбнови

Лекарство за диабет намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

От 0 коментара0/5

Ново лекарство за диабет, което понижава нивата на кръвна захар при диабет втори тип, като странично действие намалява риска от сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, сочат резултати от изследване.

Лекарство за диабет намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
 © Архив

Проучването е проведено с повече от 10 000 пациенти и показва, че медикаментът canagliflozine намалява с 33% риска диабетици, които го приемат, да имат проблем със сърцето. При тях и рискът от тежка бъбречна недостатъчност намалява с 40%.

Окуражаващите резултати от изследването бяха представени на годишната конференция на Американската асоциация за диабета, която се провежда тази седмица в Сан Диего, Калифорния.

Внимание диабет! 8 предупредителни знака >>>

Болестите на съдовете са най-честата причина за смъртността при хора, страдащи от диабет втори тип, но резултатите от това изследване показват, че canagliflozine не само намалява риска от сърдечно заболяване, но има и други благотворни въздействия като понижаване на кръвното налягане и загуба на тегло, казва проф. Брус Нийл от Института за световно здравеопазване в Австралия, който провежда изследването.

Предстоят още проучвания върху този медикамент за евентуални негативни ефекти. /АФП /

Лекарство за наднормено тегло помага и срещу диабет тип 2 >>>

Още от "Здраве"

Болести според характера на хората

Болести според характера на хората

Физическото здраве зависи до голяма степен от душевното състояние и характера на човек, смятат психолозите.

Принц Филип е приет в болница

Принц Филип е приет в болница

96-годишният принц Филип е приет в болница за лечение на инфекция, свързана с вече диагностицирано заболяване. Херцогът на Единбург е в добро състояние и няма поводи за тревога за здравето му, съобщават още от BBC.

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина, която намалява стойностите на холестерола, е показала добри резултати при тестове върху мишки, съобщават учени, които вече са започнали начални изпитания и върху хора.