МАЙ 25 Новини | ЗдравеОбнови

Жените са биологически предразположени да прекаляват с храната

0 коментара0/5

Жените са биологически предразположени към хранително разстройство, показва ново изследване.

Жените са биологически предразположени да прекаляват с храната
Жените са биологически предразположени да прекаляват с храната

При експерименти с женски мишки било установено, че те прекаляват повече с храната от мъжките, което означава, че не само културният натиск е виновен. Изследването е първото, което установява полови различия при прекаляването с храната при животните и учените казват, че резултатите важат и за хората.

Хората с хранително разстройство често приемат необичайно големи количества храна и не могат да контролират това. Жените е десет пъти по-вероятно да страдат от хранително разстройство от мъжете. Елтън Джон и принцеса Даяна са сред знаменитостите, които са страдали от булимия, а Опра Уинфри и Джанет Джексън са разказвали за битките им с прекомерното хранене.

"Повечето теории защо хранителното разстройство е толкова преобладаващо при жените са съсредоточени върху повишения културен и психологически натиск, пред който са изправени жените и момичетата. Но това изследване показва, че биологични фактори вероятно също играят роля, тъй като женските мишки не изпитват психологическия натиск, на който са подложени хората, като например натика да си слаб", заяви психологът проф. Кели Клъмп от Мичиганския държавен университет.

Нейният екип извършил експеримент с хранене на 60 мишки, половината от които женски, в продължение на две седмици, като периодично заменяли палети с ванилова глазура. Те установили, че вероятността от консумация на най-големи количества глазура при всички експерименти била с шест пъти по-висока при женските, отколкото при мъжките мишки.

Проф. Клъмп смята, че тенденцията за прекомерно хранене може би е свързана с естествената възнаграждаваща система в мозъка или степента, в която някой харесва и търси награда.

Сега учените изследват мишките, за да установят дали мозъкът на женските е по-чувствителен и откликващ на възнаграждаващи стимули като богата на мазнини храна и химикали, които стимулират търсенето на награда. Резултатите могат да подобрят терапията на хората с хранително разстройство.

Още от "Здраве"

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.

Ягодите подмладяват и избелват зъбите

Ягодите подмладяват и избелват зъбите

Освен че имат апетитен вид и аромат, ягодите са много хранителни и полезни за вашето здраве.