МАР 30 Новини | ЗдравеОбнови

Жените с импланти са по-застрашени от рак на гърдата

0 коментара0/5

Жените с гръдни импланти са изложени на по-голяма опасност да умрат от рак, защото те затрудняват откриването на тумора, установиха канадски учени.

Жените с импланти са по-застрашени от рак на гърдата
Жените с импланти са по-застрашени от рак на гърдата

Анализ на предишни изследвания установил, че рискът от откриването на рак на гърдата в напреднала фаза нараства с 25% при жените с гръдни импланти спрямо тези с естествен бюст. Допълнителни анализи показали, че жените с импланти увеличават с една трета риска от смърт от рак на гърдата.

Учените отбелязват, че изследването им трябва да бъде "интерпретирано внимателно", защото може да има и други фактори, които да оказват влияние. Но те смятат, че имплантите създават сенки на рентгеновите снимки, които могат да възпрепятстват откриването на тумори. В резултат на това ракът в ранна фаза може да бъде пропуснат и да бъде забелязан едва в по-напреднала фаза, което намалява шансовете за оцеляване.

Силиконовият гел в имплантите също може да затрудни достатъчното свиване на гърдата по време на мамаграфско изследване, което показва дали съществува проблем. Учените анализирали резултатите от 12 изследвания, всички публикувани през 1993 г. и проведени главно в САЩ, Северна Европа и Канада.

Те установили, че жените с гръдни импланти са изложени на 26% по-висок риск от откриване на рак на гърдата в късна фаза спрямо жените, които нямали импланти. Допълнителен анализ на още пет изследвания показал, че жените с импланти повишават с 38 на сто риска от смърт от рак на гърдата спрямо тези без импланти.

Още от "Здраве"

Лондон иска да намали с 20% захарта, консумирана от деца

Лондон иска да намали с 20% захарта, консумирана от деца

Правителството на Великобритания въведе нови правила за производство на хранителни продукти, с които цели да намали с до 20% консумираната от деца захар.

Дозираният алкохол помага на сърцето

Дозираният алкохол помага на сърцето

Неотдавнашно изследване в което са участвали 1,9 млн. здрави възрастни британци показва, че една бира или чаша червено вино на ден може да бъде превантивна мярка срещу сърдечносъдовите заболявания.

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Прекомерната консумация на сол е свързана с честите събуждания през нощта с позиви за уриниране, откриха японски учени, цитирани от ВВС.