ЮНИ 26 Новини | ЗдравеОбнови

Жените с импланти са по-застрашени от рак на гърдата

0 коментара0/5

Жените с гръдни импланти са изложени на по-голяма опасност да умрат от рак, защото те затрудняват откриването на тумора, установиха канадски учени.

Жените с импланти са по-застрашени от рак на гърдата
Жените с импланти са по-застрашени от рак на гърдата

Анализ на предишни изследвания установил, че рискът от откриването на рак на гърдата в напреднала фаза нараства с 25% при жените с гръдни импланти спрямо тези с естествен бюст. Допълнителни анализи показали, че жените с импланти увеличават с една трета риска от смърт от рак на гърдата.

Учените отбелязват, че изследването им трябва да бъде "интерпретирано внимателно", защото може да има и други фактори, които да оказват влияние. Но те смятат, че имплантите създават сенки на рентгеновите снимки, които могат да възпрепятстват откриването на тумори. В резултат на това ракът в ранна фаза може да бъде пропуснат и да бъде забелязан едва в по-напреднала фаза, което намалява шансовете за оцеляване.

Силиконовият гел в имплантите също може да затрудни достатъчното свиване на гърдата по време на мамаграфско изследване, което показва дали съществува проблем. Учените анализирали резултатите от 12 изследвания, всички публикувани през 1993 г. и проведени главно в САЩ, Северна Европа и Канада.

Те установили, че жените с гръдни импланти са изложени на 26% по-висок риск от откриване на рак на гърдата в късна фаза спрямо жените, които нямали импланти. Допълнителен анализ на още пет изследвания показал, че жените с импланти повишават с 38 на сто риска от смърт от рак на гърдата спрямо тези без импланти.

Още от "Здраве"

Болести според характера на хората

Болести според характера на хората

Физическото здраве зависи до голяма степен от душевното състояние и характера на човек, смятат психолозите.

Принц Филип е приет в болница

Принц Филип е приет в болница

96-годишният принц Филип е приет в болница за лечение на инфекция, свързана с вече диагностицирано заболяване. Херцогът на Единбург е в добро състояние и няма поводи за тревога за здравето му, съобщават още от BBC.

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина, която намалява стойностите на холестерола, е показала добри резултати при тестове върху мишки, съобщават учени, които вече са започнали начални изпитания и върху хора.