МАР 28 Новини | ЗдравеОбнови

Жените догонват мъжете по пиене на алкохол

От 0 коментара0/5

Жените почти са настигнали мъжете по употреба на алкохол с течение на времето, сочи световно изследване по въпроса.

Жените догонват мъжете по пиене на алкохол
 © Архив

Анализът на 4 млн. души, родени между 1891 и 2001 година, показва, че по принцип е много по-вероятно мъжете да употребяват алкохол, което води и до здравни проблеми.

Но при сегашното поколениенежната половинка на човечеството е намалила сериозно разликата със силния пол в това отношение, сочи BMJ Open.

В някаква степен обяснение за това има и в променената роля на мъжете и жените в обществото.

Вижте още:

Жените и алкохол >>>

Изследването показва, че по отношение на хората, родени в началото на XIX век, при мъжете вероятността от употреба на алкохол е 2,2 пъти по-висока, отколкото при жените.

Ето защо силният пол е три пъти по-застрашен от употреба на алкохол, достигаща проблемни нива. Поради което при мъжете има 3,6 пъти по-голяма вероятност от появата на здравословни проблеми като чернодробна цироза.

Но с напредване на десетилетията разликата между половете по употреба на „огнена вода“ се стопява. Така че при родените в края на столетието вероятността мъжете да посягат към чашката вече е 1,1 пъти по-голяма от тази при жените.

1,2 пъти повече мъже стигат до проблемни нива употреба на алкохол. „Само“ 1,3 пъти повече мъже, отколкото жени, си създават здравни проблеми с чашката.

Големите чаши водят до напиване >>>

Екипът от Университета в Ню Саут Уелс е анализирал данни от хора по целия свят, макар учените да са наблегнали върху Северна Америка и Европа. /БГНЕС /

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Жените догонват мъжете по пиене на алкохол".

Още от "Здраве"

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Прекомерната консумация на сол е свързана с честите събуждания през нощта с позиви за уриниране, откриха японски учени, цитирани от ВВС.

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Британски изследователи създадоха формулата на добрия нощен сън, вземайки предвид умората на човека, прекараното време в леглото, удобството на матрака, броя на часовете им в будно състояние, шума, светлината, топлината и дебелината на завивката.

Лекар атакува успешно сепсиса с коктейл от витамини

Лекар атакува успешно сепсиса с коктейл от витамини

Американският лекар Пол Марик заяви, че е открил ефективен способ за борба със заразяването на кръвта с помощта на венозно вливане на разтвор на витамин C.