МАР 28 Новини | ЗдравеОбнови

Имунизацията предотвратява смъртта на над 2,5 млн. деца годишно

От 0 коментара0/5

Всяка година благодарение на ваксините се предотвратява смъртта на над 2,5 милиона души от дифтерия, тетанус и морбили - заболявания, които засягат в най-голяма степен децата.

Имунизацията предотвратява смъртта на над 2,5 млн. деца годишно

Данните бяха изнесени от УНИЦЕФ чрез информационни материали, раздадени по време на кръглата маса „Ваксините – мит и реалност съвременно състояние и перспективи във ваксинопрофилактиката”, организирана от Фондация МОСТ, предаде репортер на БГНЕС.

През 2012 г. едно на всеки пет бебета в световен мащаб са пропуснали основните ваксини, които са им необходими. Повече от 70% от неимунизираните деца по света живеят в едва 10 държави – основно в Африка и Азия. Около 1.5 милиона неваксинирани деца умират всяка година. Само за периода 2009 - 2010 г. при епидемия от морбили в България заболяват повече от 24 000 души – новородени, деца и млади хора, като при 24 от тях заболяването има фатален изход. През 2013 г. 21.6 милиона деца по света не са били имунизирани. Най-често децата, които не биват ваксинирани, са тези в семейства с ниски доходи.

Проф. д-р Радка Аргирова, дмн – вирусолог, обърна внимание на шест мита посочвани от антиваксиналните движения. Един от тях гласи, че инфекциозните болести са започнали да изчезват преди въвеждането на ваксините поради по-добрата хигиена и санитарни условия. Подобни твърдения предполагат, че ваксините не са нужни. Проф. Аргирова даде пример, че през 1974 г. три страни – Великобритания, Швеция и Япония, ограничили използването на пертусисната ваксина поради опасения от усложнения. “Резултатът” обаче бил драматичен и незабавен. В Обединеното кралство последва епидемия от коклюш със 100 000 заболели и 36 смъртни случая през 1978 г. В Япония, почти по същото време, заболелите достигат 13 000 с 41 смъртни изхода (1974 г. – 393 заболели), а в Швеция през 1985 г. заболелите от коклюш са 5-кратно повече в сравнение с 1981 г.

Сред другите митове например е този, че ваксинопредотвратимите заболявания са елиминирани в страната, затова не е нужно да имунизират детето си. Фактите са: Да, в много страни повечето ваксинопредотвратими заболявания са редуцирани до минимум. Същевременно в други части на света някои от тях са чести, дори имат епидемично разпространение. Завърналите се от тези страни могат да „внесат” тези заболявания в родината си. Ако обществото не е защитено чрез ваксина, те бързо могат да се разпространят и да доведат до епидемия. Същевременно, някои лица не могат да бъдат ваксинирани (напр. поради тежка алергична реакция към съставките на ваксината), а една много малка част не развиват имунитет след ваксинирането. Тези лица са възприемчиви и тяхната единствена надежда да не заболеят е околните да са имунни и да не ги заразят. Успешната ваксинална програма зависи от сътрудничеството на всеки индивид в обществото.

Професорът Аргирова посочи, че коклюша започна да се завръща и това се докладва от СЗО. Наблюдава се при възрасни хора – такива, които са отдавна ваксинирани. От 2-3 години в Германия се въвела допълнителна реваксинация за възрасни хора. А от 10 години има и тенденция нагоре по отношение на туберколозата – тук в света се работи и по нова ваксина срещу нея. /

Още от "Здраве"

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Прекомерната консумация на сол е свързана с честите събуждания през нощта с позиви за уриниране, откриха японски учени, цитирани от ВВС.

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Британски изследователи създадоха формулата на добрия нощен сън, вземайки предвид умората на човека, прекараното време в леглото, удобството на матрака, броя на часовете им в будно състояние, шума, светлината, топлината и дебелината на завивката.

Лекар атакува успешно сепсиса с коктейл от витамини

Лекар атакува успешно сепсиса с коктейл от витамини

Американският лекар Пол Марик заяви, че е открил ефективен способ за борба със заразяването на кръвта с помощта на венозно вливане на разтвор на витамин C.