ЮНИ 27 Новини | ЗдравеОбнови

Яйцата помагат за растежа на малките деца

От 0 коментара0/5

Консумирането на яйца увеличава значително растежа и намалява риска от изкуствено спиране на растежа с 47% при малките деца.

Яйцата помагат за растежа на малките деца

Според водещия автор на проучването Лора Яноти този вид храна са „добър източник на хранителни вещества за растежа и развитието на малки деца“, като в същото време имат потенциала да „допринесат за намаляването на изкуственото спиране на растежа“.

Яноти и нейните колеги са извършили контролиран тест на деца от шест до деветмесечна възраст в Еквадор през 2015 г. В рамките му те е трябвало да ядат по едно яйце на ден в продължение на шест месеца, за разлика от друга контролна група, при която не е имало промяна на хранителния режим.

В резултат на експеримента е станало ясно, че яйцата увеличават както височината, така и теглото на децата. В същото време случаите на спиране на растежа са намалели с 47%, а тези на недохранване със 74%. Освен увеличената консумация на яйце, на децата им е бил ограничен и приема на подсладени храни.

По думите на Яноти яйцата са питателна храна, опакована по сигурен начин и с относително лесен достъп дори и в по-бедните на ресурси места по света.

Белтъци срещу жълтъци - вреди и ползи >>>

варено яйце

По отношение на алергичните реакции по време на експеримента не се съобщава за нежелани ефекти.

„Нашето проучване внимателно наблюдава алергичните реакции към яйца, като не беше наблюдаван или съобщено за нито един инцидент“, допълни авторката. /БГНЕС /

Още за: деца, яйца

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Яйцата помагат за растежа на малките деца".

Още от "Здраве"

Болести според характера на хората

Болести според характера на хората

Физическото здраве зависи до голяма степен от душевното състояние и характера на човек, смятат психолозите.

Принц Филип е приет в болница

Принц Филип е приет в болница

96-годишният принц Филип е приет в болница за лечение на инфекция, свързана с вече диагностицирано заболяване. Херцогът на Единбург е в добро състояние и няма поводи за тревога за здравето му, съобщават още от BBC.

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина, която намалява стойностите на холестерола, е показала добри резултати при тестове върху мишки, съобщават учени, които вече са започнали начални изпитания и върху хора.