ЮНИ 23 Новини | ЗдравеОбнови

Ген определя желанието ни да пием алкохол

От 0 коментара0/5

Ген определя желанието ни да пием алкохол. Това са установили учени от университета в Тексас, които са идентифицирали въпросния ген и са установили неговата роля за склонността ни към консумация на алкохол.

Ген определя желанието ни да пием алкохол
 © архив

Това откритие дава път на методи за лечение чрез генетична намеса или чрез фармацевтични средства. Учени от университета в Тексас са открили, че желанието да пием алкохол е свързано с вариант на гена β-Klotho (KLB). Според тях този ген, който обуславя желанието ни да посегнем към бирата или мохитото, се намира у 40% от населението. Те са стигнали до това заключение след като са проследили консумацията на алкохол при 100 000 човека и са сравнили техните ДНК с тези на пълни трезвеници.

алкохол

Вижте също:

Алкохолът в здравословното хранене >>>

Учените са забелязали, че при хората които имат този вариант на гена ß-Klotho, има тенденция те самите да си ограничат консумацията на алкохол. Следващата стъпка била лабораторни опити с мишки. Учените са премахнали от гризачите въпросния ген и след това са им предоставили избора да пият вода или алкохол.

Мишките без β-Klotho са избрали алкохола и то в големи количества без да се ограничават. Изследването е позволило и по-добре да се разбере ролята на ензима FGF21, секретиран в черния дроб, който регулира консумацията на алкохол на мозъчно ниво. Учените смятат, че произведения от гена KLB протеин играе важна роля в оста „Мозък-черен дроб“ и за освобождаването на ензима FGF21. /БГНЕС /

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Ген определя желанието ни да пием алкохол".