ЮНИ 29 Новини | ЗдравеОбнови

Ефектът на плацебото помага и при лекуване на разбито сърце

От 0 коментара0/5

Сърцето ви е било разбито от скорошна раздяла? Най-добрият начин да се възстановите от негативните чувства е като повярвате, че правите нещо, с което помагате на себе си, смятат учени.

Ефектът на плацебото помага и при лекуване на разбито сърце

Подобно убеждение може да окаже влияние на регионите в мозъка, които отговарят за емоциите и да облекчи усещането за болка.

Това показва изследване на американски учени от Университета в Колодаро, които са провели експеримент за неврологичното и поведенческо влияние на плацебото върху доброволци с разбито сърце.

„Раздялата с партньор е едно от най-емоционално негативните изживявания, които човек може да изпита, и може да е важен елемент, отключващ развитието на психологически проблеми“, казва един от авторите на труда Леони Кобан.

Той посочва също, че подобни житейски събития увеличават с до 20 пъти риска от развитие на депресия в годината след събитието.

„В нашето проучване открихме, че плацебото може да има доста силен ефект върху редуцирането на интензивността на емоционална болка“, посочи още той.

Досега беше известно, че плацебото облекчава физическата болка, както и някои симптоми на болестта на Паркинсон и други физически неразположения.

Добави описание

В рамките на експеримента 40 доброволци, разделили се не по свое желание с партньорите си в рамките на изминалите шест месеца, е трябвало да наблюдават снимки на своите бивши половинки, докато учени са изследвали мозъчната им активност. След това участниците е трябвало да определят по скалата от едно до пет колко зле или добре се чувстват.

След това доброволците са получили спрей за нос. На половината им е било казано, че това е „мощен аналгетик, ефективен в намаляването на емоционална болка“, а на другите – че това е обикновен солен разтвор.

На участниците отново е показана снимка на техните бивши половинки и пак е изследвана мозъчната им активност. Доброволците в групата, получавала плацебо, не само са се почувствали по-добре, но и мозъкът им е реагирал на снимката по различен начин. Този път силна активност е била наблюдавана в дорзолатералния префронтален кортекс, който отговаря за промяната на емоциите. В същото време в частите на мозъка, свързани с отхвърлянето, активността е отслабнала. Повишена активност се е наблюдавала и в тази част на средния мозък, която регулира нивата на химикалите, които облекчават болката и ни кара да се чувстваме добре, като допамина.

Човек наистина може да умре от разбито сърце >>>

Според авторите на проучването то не само помага за разбирането на това как се развива емоционалната болка в мозъка ни, но също така дава и насока за това как бихме могли да се справим с нея. /БГНЕС /

Още от "Здраве"

Болести според характера на хората

Болести според характера на хората

Физическото здраве зависи до голяма степен от душевното състояние и характера на човек, смятат психолозите.

Принц Филип е приет в болница

Принц Филип е приет в болница

96-годишният принц Филип е приет в болница за лечение на инфекция, свързана с вече диагностицирано заболяване. Херцогът на Единбург е в добро състояние и няма поводи за тревога за здравето му, съобщават още от BBC.

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина, която намалява стойностите на холестерола, е показала добри резултати при тестове върху мишки, съобщават учени, които вече са започнали начални изпитания и върху хора.