МАР 30 Новини | ЗдравеОбнови

Депресираните хора използват "Скайпотерапия"

0 коментара0/5

Психотерапията стана от дивана и отиде в клауда.

Депресираните хора използват "Скайпотерапия"

Диванът на психотерапевта дълго време беше място, където неприятната истина излиза наяве, а нервите са успокоявани. Почти незабелязано помощта на терапевтите излезе от кабинета и влезе в интернет.

Ако имате нужда от помощ за проблеми като тревожност, депресия или фобия, например, вече няма нужда да се срещате със специалист лице в лице. Може да сте у дома или дори край басейна, докато си пишете с психотерапевта относно емоционалните ви проблеми. Вече има създадени и компютърни програми, които помагат за справяне с по-леки случаи, а може и да говорите със специалиста по Скайп.

"Ползите от онлайн терапията са значителни. Отивате в клауда и преодолявате препятствията на географията. Може да сте у дома в Брайтън, а терапевтът ви да е в Лондон. Графикът също е по-гъвкав, няма нужда да излизате от работа, да плащате на детегледачка или да прекарвате половин час в път до кабинета на специалиста", казва психотерапевтът Джоана Бава.

Анонимността е предпочитана от мъжете, които са по-склонни да отидат на терапия, ако може да говорят за чувствата си без да бъдат разпознати, казва Бава.

Проучване сред 300 пациенти показва, че терапията чрез съобщения е помогнала на по-голямата част от участниците. Резултатите от друго проучване, проведено в Цюрих, сочат, че ползите от онлайн терапията за депресирани хора продължават по-дълго от терапията лице в лице.

/БГНЕС /

Още от "Здраве"

Лондон иска да намали с 20% захарта, консумирана от деца

Лондон иска да намали с 20% захарта, консумирана от деца

Правителството на Великобритания въведе нови правила за производство на хранителни продукти, с които цели да намали с до 20% консумираната от деца захар.

Дозираният алкохол помага на сърцето

Дозираният алкохол помага на сърцето

Неотдавнашно изследване в което са участвали 1,9 млн. здрави възрастни британци показва, че една бира или чаша червено вино на ден може да бъде превантивна мярка срещу сърдечносъдовите заболявания.

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Прекомерната консумация на сол е свързана с честите събуждания през нощта с позиви за уриниране, откриха японски учени, цитирани от ВВС.