МАЙ 26 Новини | ЗдравеОбнови

Депресираните хора използват "Скайпотерапия"

0 коментара0/5

Психотерапията стана от дивана и отиде в клауда.

Депресираните хора използват "Скайпотерапия"

Диванът на психотерапевта дълго време беше място, където неприятната истина излиза наяве, а нервите са успокоявани. Почти незабелязано помощта на терапевтите излезе от кабинета и влезе в интернет.

Ако имате нужда от помощ за проблеми като тревожност, депресия или фобия, например, вече няма нужда да се срещате със специалист лице в лице. Може да сте у дома или дори край басейна, докато си пишете с психотерапевта относно емоционалните ви проблеми. Вече има създадени и компютърни програми, които помагат за справяне с по-леки случаи, а може и да говорите със специалиста по Скайп.

"Ползите от онлайн терапията са значителни. Отивате в клауда и преодолявате препятствията на географията. Може да сте у дома в Брайтън, а терапевтът ви да е в Лондон. Графикът също е по-гъвкав, няма нужда да излизате от работа, да плащате на детегледачка или да прекарвате половин час в път до кабинета на специалиста", казва психотерапевтът Джоана Бава.

Анонимността е предпочитана от мъжете, които са по-склонни да отидат на терапия, ако може да говорят за чувствата си без да бъдат разпознати, казва Бава.

Проучване сред 300 пациенти показва, че терапията чрез съобщения е помогнала на по-голямата част от участниците. Резултатите от друго проучване, проведено в Цюрих, сочат, че ползите от онлайн терапията за депресирани хора продължават по-дълго от терапията лице в лице.

/БГНЕС /

Още от "Здраве"

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Повечето от фитнес тракерите са достатъчни надеждни що се отнася да определяне сърдечната честота, но са практически безполезни за отчитането на енергията, изразходвана при физическа активност.

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.