ЮНИ 26 Новини | ЗдравеОбнови

Депресираните хора използват "Скайпотерапия"

0 коментара0/5

Психотерапията стана от дивана и отиде в клауда.

Депресираните хора използват "Скайпотерапия"

Диванът на психотерапевта дълго време беше място, където неприятната истина излиза наяве, а нервите са успокоявани. Почти незабелязано помощта на терапевтите излезе от кабинета и влезе в интернет.

Ако имате нужда от помощ за проблеми като тревожност, депресия или фобия, например, вече няма нужда да се срещате със специалист лице в лице. Може да сте у дома или дори край басейна, докато си пишете с психотерапевта относно емоционалните ви проблеми. Вече има създадени и компютърни програми, които помагат за справяне с по-леки случаи, а може и да говорите със специалиста по Скайп.

"Ползите от онлайн терапията са значителни. Отивате в клауда и преодолявате препятствията на географията. Може да сте у дома в Брайтън, а терапевтът ви да е в Лондон. Графикът също е по-гъвкав, няма нужда да излизате от работа, да плащате на детегледачка или да прекарвате половин час в път до кабинета на специалиста", казва психотерапевтът Джоана Бава.

Анонимността е предпочитана от мъжете, които са по-склонни да отидат на терапия, ако може да говорят за чувствата си без да бъдат разпознати, казва Бава.

Проучване сред 300 пациенти показва, че терапията чрез съобщения е помогнала на по-голямата част от участниците. Резултатите от друго проучване, проведено в Цюрих, сочат, че ползите от онлайн терапията за депресирани хора продължават по-дълго от терапията лице в лице.

/БГНЕС /

Още от "Здраве"

Болести според характера на хората

Болести според характера на хората

Физическото здраве зависи до голяма степен от душевното състояние и характера на човек, смятат психолозите.

Принц Филип е приет в болница

Принц Филип е приет в болница

96-годишният принц Филип е приет в болница за лечение на инфекция, свързана с вече диагностицирано заболяване. Херцогът на Единбург е в добро състояние и няма поводи за тревога за здравето му, съобщават още от BBC.

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина, която намалява стойностите на холестерола, е показала добри резултати при тестове върху мишки, съобщават учени, които вече са започнали начални изпитания и върху хора.