ЮНИ 29 Новини | ЗдравеОбнови

Безработицата води до увеличен риск от преждевременна смърт

От 0 коментара0/5

Безработицата увеличава с 50% риска от преждевременна смърт при пациенти със сърдечни проблеми, предупреждават датски учени, които са направили заключенията си след анализ на 20 000 пациенти.

Безработицата води до увеличен риск от преждевременна смърт
 © iStock

Според учените липсата на работа е по-опасна и от предишни случаи на инфаркти или диабет.

„Способността за запазване на работа дава ценна информация за статуса на здравето и работата“, посочва водещият автор на изследването д-р Расмус Рьорт от Университетската болница в Копенхаген.

„Изключването от работната сила се свързва с увеличен риск от депресия, психологични проблеми и дори убийство“, допълва той, цитиран от научното издание „Сайънс алърт“.

Всеки четвърти българин се страхува за работата си >>>

Според него работният статус на млади хора със сърдечни проблеми може да е потенциално средство за определяне на смъртността и заболеваемостта.

В проучването е взета информация от работещи хора на възраст между 18 и 60 години, които за първи път са били хоспитализирани в Дания между 1997 г. и 2012 г.

От всички 21 455 пациенти 55% или 11 880 души са имали работа. В рамките на следващите 1005 дни 16% от заетите и 31% от безработните пациенти са починали, докато повторно в болница са били приети 40% от работещите и 42% от безработните.

Безработните мъже остаряват по-бързо >>>

След като са взети предвид възрастта, пола, образованието, здравния статут и сърдечните проблеми рискът от смърт е стигнал до 50%, а този от повторно хоспитализиране заради сърдечни проблеми е станал 12%.

Д-р Рьорт заяви, че механизмът за това как безработицата засяга смъртността е сложен и по всяка вероятност зависи от много фактори. „На способността за работа може да се гледа като мярка за представяне и да се интерпретира като това дали пациентът отговаря на физическите изисквания за работа на пълно работно време или не“, посочи още той.

Според него заетостта, освен физически се отразява и на качеството на живот и на психическото здраве. /БГНЕС /

Още от "Здраве"

Болести според характера на хората

Болести според характера на хората

Физическото здраве зависи до голяма степен от душевното състояние и характера на човек, смятат психолозите.

Принц Филип е приет в болница

Принц Филип е приет в болница

96-годишният принц Филип е приет в болница за лечение на инфекция, свързана с вече диагностицирано заболяване. Херцогът на Единбург е в добро състояние и няма поводи за тревога за здравето му, съобщават още от BBC.

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина, която намалява стойностите на холестерола, е показала добри резултати при тестове върху мишки, съобщават учени, които вече са започнали начални изпитания и върху хора.