МАЙ 25 Новини | ЗдравеОбнови

Безработицата води до увеличен риск от преждевременна смърт

От 0 коментара0/5

Безработицата увеличава с 50% риска от преждевременна смърт при пациенти със сърдечни проблеми, предупреждават датски учени, които са направили заключенията си след анализ на 20 000 пациенти.

Безработицата води до увеличен риск от преждевременна смърт
 © iStock

Според учените липсата на работа е по-опасна и от предишни случаи на инфаркти или диабет.

„Способността за запазване на работа дава ценна информация за статуса на здравето и работата“, посочва водещият автор на изследването д-р Расмус Рьорт от Университетската болница в Копенхаген.

„Изключването от работната сила се свързва с увеличен риск от депресия, психологични проблеми и дори убийство“, допълва той, цитиран от научното издание „Сайънс алърт“.

Всеки четвърти българин се страхува за работата си >>>

Според него работният статус на млади хора със сърдечни проблеми може да е потенциално средство за определяне на смъртността и заболеваемостта.

В проучването е взета информация от работещи хора на възраст между 18 и 60 години, които за първи път са били хоспитализирани в Дания между 1997 г. и 2012 г.

От всички 21 455 пациенти 55% или 11 880 души са имали работа. В рамките на следващите 1005 дни 16% от заетите и 31% от безработните пациенти са починали, докато повторно в болница са били приети 40% от работещите и 42% от безработните.

Безработните мъже остаряват по-бързо >>>

След като са взети предвид възрастта, пола, образованието, здравния статут и сърдечните проблеми рискът от смърт е стигнал до 50%, а този от повторно хоспитализиране заради сърдечни проблеми е станал 12%.

Д-р Рьорт заяви, че механизмът за това как безработицата засяга смъртността е сложен и по всяка вероятност зависи от много фактори. „На способността за работа може да се гледа като мярка за представяне и да се интерпретира като това дали пациентът отговаря на физическите изисквания за работа на пълно работно време или не“, посочи още той.

Според него заетостта, освен физически се отразява и на качеството на живот и на психическото здраве. /БГНЕС /

Още от "Здраве"

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.

Ягодите подмладяват и избелват зъбите

Ягодите подмладяват и избелват зъбите

Освен че имат апетитен вид и аромат, ягодите са много хранителни и полезни за вашето здраве.