МАЙ 29 Новини | ЗдравеОбнови

Бабите първи усещат симптомите на аутизъм при детето

От 0 коментара0/5

Макар родителите да смятат, че познават децата си най-добре, бабите обикновено първи забелязват симптомите на аутизъм при най-малките, съобщи „Дейли мейл“.

Бабите първи усещат симптомите на аутизъм при детето
 © istockphoto.com

Това сочи ново изследване от САЩ, според които възрастните дами могат да „уловят“ първите признаци на болестта месеци преди останалите хора.

Учени от Ню Йорк провели онлайн изследване сред повече от 500 родители на деца с аутистично разстройство. В допълнение са проучвани и над 200 техни близки и приятели.

Близо 25% от майките и бащите признават, че други хора от семейния кръг са забелязали нарушения в развитието преди тях. В повечето случаи за това са съобщавали бабите, а доста често и преподавателите от предучилищните заведения.

Вижте също:

7 причини защо баба е по-добра от мама >>>

Според д-р Нахум Сихерман настойниците често игнорират някои притеснителни факти или по невнимание, или от страх, чакайки времето да опровергае тревогите им, затова той призовава за консултация със специалист още при първите съмнения.

Вижте също:

Учените откриха 38 нови гена, свързани с аутизма >>>

Аутизмът - стремеж към самотата >>>

Друго важно откритие е, е цялостната структура на семейството също играе важна роля в бързата диагностика. Така например родителите с едно дете откривали аутизма с между 6 и 8 месеца по-рано.

Лекарите припомнят, че колкото по-рано е открит аутизмът, толкова по-големи са шансовете да бъде овладян навреме. /БГНЕС/

Още за: аутизъм, баба

Още от "Здраве"

Разводът вреди на здравето на децата

Разводът вреди на здравето на децата

Това установи изследване, извършено от Университета на Сантяго ди Компостела, Испания. В него участвали 467 деца на възраст от 2 до 18 години.

5 деца с морбили в Пазарджик

5 деца с морбили в Пазарджик

"От миналата седмица имаме няколко случая на морбили в Пазарджик. В Националната референтна лаборатория са потвърдени в материалите на 5 деца вируса на морбили с генетични методи"

Модерна 3-в-1 апаратура заработи в анестезиологията на МБАЛ „Вита“

Модерна 3-в-1 апаратура заработи в анестезиологията на МБАЛ „Вита“

BIS™ монитор, софтуерен перфузор и ларингиална маска гарантират безопасността и комфорта на пациента