МАЙ 25 Новини | ЗдравеОбнови

48,8% от жените в България са с наднормено тегло

2 коментара0/5

Почти половината от представителките на нежния пол в България страдат от наднормено тегло.

48,8% от жените в България са с наднормено тегло

Последният анализ от Световно изследване на заболяванията, свързани със затлъстяването от 2013 г. показва, че е налице шокиращо повишаване на честотата на затлъстяване и наднормено тегло по целия свят.

Това е валидно както за възрастните, при които има увеличение с 28%, така и за децата, където се отбелязва скок от 47% през последните 33 години. Броят на лицата с наднормено тегло и затлъстяване се е увеличил от 857 милиона през 1980 г. на 2,1 милиарда през 2013 г. До момента нито една държава не е успяла да овладее този проблем.

Вижте също: Диета при наднормено тегло

Балканите попадат в графата с малък процент на затлъстяване. Сред момичетата и момчетата в България на възраст между 2 и 19 г. затлъстелите са между 5 и 7,5%. Почти една пета от мъжете над 20-годишна възраст страдат от наднормено тегло, при жените този процент е по-висок - между 20 и 30 на сто. 26,7 на сто от момчетата на възраст под 20 г. страдат от наднормено тегло и затлъстяване, а 6,9% имат затлъстяване.

Вижте също: Храненето пред телевизора води до затлъстяване

При мъжете над 20-годишна възраст тези проценти са съответно 59,7% и 16,6%. При женския пол данните са по-ниски. 25,7% от момичетата под 20 г. имат наднормено тегло, а 6,7% страдат от затлъстяване, при жените над 20 г. процентите са съответно 48,8% и 20,3%. В съседните на България страни данните са подобни.

Вижте също: 17% от хората с наднормено тегло искат да останат дебели

В световен мащаб младите също са засегнати. В развитите страни едни дете или тийнейджър на всеки четири момчета или момичета е с наднормено тегло. На 20-годишна възраст, особено сред момичетата, най-висок процент се наблюдава в Близкия изток и Северна Африка.

2,1 милиарда души по целия свят страдат от затлъстяване или наднормено тегло през 2013 г. Днес почти 30% от човечеството е с наднормено тегло.

Затлъстяването е най-силно изразено в развитите държави, а именно САЩ, Австралия и Великобритания. Повече от 50% от хората с наднормено тегло живеят в 10 държави: САЩ, Китай, Индия, Русия, Бразилия, Мексико, Египет, Германия, Пакистан и Индонезия. Само в САЩ живеят 13% от затлъстелите по целия свят.

По време на изследването най-голямо увеличение на нивото на затлъстяване сред жените се регистрира в Египет, Саудитска Арабия, Оман, Хондурас и Бахрейн. Най-голямо увеличение сред мъжете има в Нова Зеландия, Бахрейн, Кувейт, Саудитска Арабия и САЩ. /БГНЕС /

2 коментарaДобави коментар »

tutinka

От tutinka30.05.2014, 10:07 ч.

Вместо да си купиш баница с боза за 2 лева, за същите пари си вземаш 100 гр. ядки. Вместо да си купиш един шоколад, си взимаш кг. плодове. Е, не можем да се храним с био продукти - за БГ пазар са в повечето лучай недостъпни за...

Виж всички коментари за "48,8% от жените в България са с наднормено тегло".

Още от "Здраве"

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.

Ягодите подмладяват и избелват зъбите

Ягодите подмладяват и избелват зъбите

Освен че имат апетитен вид и аромат, ягодите са много хранителни и полезни за вашето здраве.