ЮНИ 26 Новини | ЗдравеОбнови

48,8% от жените в България са с наднормено тегло

2 коментара0/5

Почти половината от представителките на нежния пол в България страдат от наднормено тегло.

48,8% от жените в България са с наднормено тегло

Последният анализ от Световно изследване на заболяванията, свързани със затлъстяването от 2013 г. показва, че е налице шокиращо повишаване на честотата на затлъстяване и наднормено тегло по целия свят.

Това е валидно както за възрастните, при които има увеличение с 28%, така и за децата, където се отбелязва скок от 47% през последните 33 години. Броят на лицата с наднормено тегло и затлъстяване се е увеличил от 857 милиона през 1980 г. на 2,1 милиарда през 2013 г. До момента нито една държава не е успяла да овладее този проблем.

Вижте също: Диета при наднормено тегло

Балканите попадат в графата с малък процент на затлъстяване. Сред момичетата и момчетата в България на възраст между 2 и 19 г. затлъстелите са между 5 и 7,5%. Почти една пета от мъжете над 20-годишна възраст страдат от наднормено тегло, при жените този процент е по-висок - между 20 и 30 на сто. 26,7 на сто от момчетата на възраст под 20 г. страдат от наднормено тегло и затлъстяване, а 6,9% имат затлъстяване.

Вижте също: Храненето пред телевизора води до затлъстяване

При мъжете над 20-годишна възраст тези проценти са съответно 59,7% и 16,6%. При женския пол данните са по-ниски. 25,7% от момичетата под 20 г. имат наднормено тегло, а 6,7% страдат от затлъстяване, при жените над 20 г. процентите са съответно 48,8% и 20,3%. В съседните на България страни данните са подобни.

Вижте също: 17% от хората с наднормено тегло искат да останат дебели

В световен мащаб младите също са засегнати. В развитите страни едни дете или тийнейджър на всеки четири момчета или момичета е с наднормено тегло. На 20-годишна възраст, особено сред момичетата, най-висок процент се наблюдава в Близкия изток и Северна Африка.

2,1 милиарда души по целия свят страдат от затлъстяване или наднормено тегло през 2013 г. Днес почти 30% от човечеството е с наднормено тегло.

Затлъстяването е най-силно изразено в развитите държави, а именно САЩ, Австралия и Великобритания. Повече от 50% от хората с наднормено тегло живеят в 10 държави: САЩ, Китай, Индия, Русия, Бразилия, Мексико, Египет, Германия, Пакистан и Индонезия. Само в САЩ живеят 13% от затлъстелите по целия свят.

По време на изследването най-голямо увеличение на нивото на затлъстяване сред жените се регистрира в Египет, Саудитска Арабия, Оман, Хондурас и Бахрейн. Най-голямо увеличение сред мъжете има в Нова Зеландия, Бахрейн, Кувейт, Саудитска Арабия и САЩ. /БГНЕС /

2 коментарaДобави коментар »

tutinka

От tutinka30.05.2014, 10:07 ч.

Вместо да си купиш баница с боза за 2 лева, за същите пари си вземаш 100 гр. ядки. Вместо да си купиш един шоколад, си взимаш кг. плодове. Е, не можем да се храним с био продукти - за БГ пазар са в повечето лучай недостъпни за...

Виж всички коментари за "48,8% от жените в България са с наднормено тегло".

Още от "Здраве"

Болести според характера на хората

Болести според характера на хората

Физическото здраве зависи до голяма степен от душевното състояние и характера на човек, смятат психолозите.

Принц Филип е приет в болница

Принц Филип е приет в болница

96-годишният принц Филип е приет в болница за лечение на инфекция, свързана с вече диагностицирано заболяване. Херцогът на Единбург е в добро състояние и няма поводи за тревога за здравето му, съобщават още от BBC.

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина, която намалява стойностите на холестерола, е показала добри резултати при тестове върху мишки, съобщават учени, които вече са започнали начални изпитания и върху хора.