ЮНИ 26 Новини | СвятОбнови

WWF: Трябват спешни мерки са спасяването на най-малките делфини

От 0 коментара0/5

Последните 30 останали екземпляра от вакитите (калифорнийски морски свине) изискват спешни действия за спасяването на вида, се посочва в ново изследване на WWF.

Делфин
Делфин © iStock

Вакитите са известни и като най-малките делфини в света. Те обитават единствено горната част на мексиканския Калифорнийски залив, която е част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

"Изчезващите вакити: Спасяването на най-застрашения морски бозайник в света" – изследването на WWF набелязва ключови стъпки за спасяването на този вид и идва точно преди двугодишната забраната за използването на хрилни мрежи, определени като единствената голяма заплаха за вакитите, да изтече в края на май.

Въпреки някои усилия на мексиканските власти до момента не е осигурено ефективно спазване на тази временна забрана, а незаконният риболов с хрилни мрежи води до намаляването на броя на вакитите с 90% между 2011 и 2016 г.

Най-малкият вид делфин в света е пред изчезване >>>

"Човечеството е открило вакитите само преди по-малко от 60 години и за този кратък период ги е довело до ръба на оцеляването. Невероятно малкият им брой е напомняне, че усилията за спасяване на този изумителен вид и неговото местообитание може да се провалят съвсем скоро. Ако не действаме решително днес, можем да изгубим вакитите завинаги“, каза Хорхе Рикардс, ръководител на WWF Мексико.

Огромният проблем пред оцеляването на вакитите, наричани и „пандите на моретата“, са рибарските мрежи, в които тези бозайници се оплитат и по-специално хрилните мрежи за незаконен улов на друг застрашен вид – тотоаба. Плавателният мехур на тази риба е смятан за деликатес в Китай и затова въпреки забраната, тя се лови нелегално в Мексико и се изнася за азиатската държава през Съединените щати.

Забраняват плуването с делфини на Хавайските острови >>>

Последните данни за броя на останалите бозайници са толкова тревожни, че показват, че са нужни изключително спешни действия. WWF за пореден път призовава мексиканските власти да направят необходимото, за да спрат незаконния улов на тотоаба с хрилни мрежи. WWF настоява Съединените щати и Китай да предприемат мерки за ограничаване на незаконната търговия с тази риба.

„Съвместни действия на мексиканските, американските и китайските власти, както и подкрепа от цялата световна общност са нашата последна надежда за спасяването на последните вакити и прекрасното място, което обитават“, посочи Маргарет Кинерд, ръководител на морската практика на WWF.

WWF започна онлайн кампания, в която приканва поддръжниците си да пишат до мексиканския президент Енрике Пеня Нието и да поискат от него незабавни действия за защита на вакитите. Само за седмица над 64 000 души изпратиха имейли до президента на Мексико. /БГНЕС/

Още за: делфин

Още от "Свят"

Хелмут Кол

Почина Хелмут Кол – канцлерът на германското единство

На 87-годишна възраст помина Хелмут Кол, канцлерът на германското единство, съобщи „Билд“.

Швейцария отново е начело като държава с най-много иновации

Швейцария отново е начело като държава с най-много иновации

За седми пореден път Швейцария е на първо място в годишната класация на „Глобалния иновационен индекс”, се съобщава в оповестен доклад.

Мелания и Барън се преместиха в Белия дом

Мелания и Барън се преместиха в Белия дом

От неделя вечерта Белият дом има двама нови наематели: първата дама Мелания Тръмп и синът ѝ Барън в крайна сметка се присъединиха към президента на САЩ Доналд Тръмп.