МАЙ 29 Новини | СвятОбнови

Светът мълчи оглушително за Сирия

От 0 коментара0/5

Войната между държавите, каквато я познаваме, бележи тенденция към намаляване напоследък, докато гражданските войни и терористичните атаки се превръщат в нещо съвсем нормално в международните отношения.

Светът мълчи оглушително за Сирия

Тази промяна в характеристиките на конфликтите не създаде сигурност и стабилност в международната система, а, напротив, направи света по-малко сигурен. В центъра на ширещите се конфликти по света е налице липсата на надеждно ръководство, което може да играе важна роля в убеждаването на световните сили за намиране на обща основа към мир и просперитет, и за подкрепа на системата по такъв начин, че да се насърчи развитието вместо конфликта.

Светът е свидетел в Сирия на "най-тежката хуманитарна криза през последните десетилетия" по думите на Антонио Гутериш, бившият върховен комисар по бежанските въпроси на ООН и който скоро ще заеме поста на генерален секретар на световната организация. От началото на гражданската война през март 2011 г. повече от 400 000 души бяха убити в Сирия, почти 5 млн. станаха бежанци и около 6,3 млн. сирийци са вътрешно разселени в родината си. Това представлява най-големия брой хора, прогонени при един конфликт в света.

Най-скоро катастрофа се случи в Алепо след последния щурм на силите на режима, за да си възвърнат, с помощта на своите руски и ирански съюзници, контрола върху града от бунтовниците. Тежките сражения за Алепо още веднъж показаха, че всички страни на терен пренебрегват човешките права в тяхната битка за територия. Дори и мирната евакуация на цивилни не беше възможна поради атаките от страна на различни сили. Най-накрая в петък Съветът за сигурност на ООН прие рядка резолюция за разполагане на екип на световната организация да наблюдава и осигурява евакуация на цивилните.

Отговорността за такава хуманитарна катастрофа пада не само върху сражаващите се групировки, но също така и върху регионалните и международните действащи лица, чието мълчание увеличи сирийската трагедия. Русия и Китай, като постоянни членове на СС на ООН, многократно налагаха вето върху опитите за облекчаване на насилието с резолюции на ООН. Независимо от факта, че е имало ясни доказателства за използването на незаконни оръжия и боеприпаси както от страна на силите на режима, така и на Ислямска държава Ирак и Леванта (ИДИЛ), международни участници, включително САЩ, решават да си затварят очите и да не чуват за тези причинени хуманитарни бедствия.

Трябва да признаем честно, че международната общност колективно се провали в Сирия със слабата си позиция, колебливия стил и неадекватните отговори. За разлика от ситуацията в Либия през 2011 г., когато НАТО проведе операция под Резолюция № 1973, за да спаси живота на цивилни граждани в непосредствен риск, кръвопролитията в Сирия надминаха този праг с няколко пъти, но международната общност все не успяваше да се задейства, дори за да защити обсадените цивилни. Концепцията "Отговорността за защита (R2P)" за хуманитарна намеса, беше първоначално обещаваща, но концепция, която по-късно късно не беше приложена, дори не беше разгледана за Сирия, тъй като Русия обеща да не позволи на западните страни да я използват отново за смяна на режима. Резултатът е, разбира се, хуманитарна катастрофа.

Добави описание

След като затвърдиха успехите си в Алепо, силите на режима, с техните руски и ирански поддръжници, и с мълчаливото съгласие на международните участници, несъмнено ще се движат към други по-малки градове и селища под контрола на въстаниците, като по този начин ще създават допълнителни хуманитарни бедствия, тъй като хората бягат от един град в друг. Евакуацията на бунтовници от Алепо към Идлиб и господстващото положение на бунтовническите сили в провинцията показват пътя на следващато преценено кръвопролитие в Сирия. Ние ще трябва да изчакаме и да видим колко звучно и смъртоносно ще бъде мълчанието на международната общност.

Мустафа Айдън, в. "Хюриет дейли нюз".

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Светът мълчи оглушително за Сирия".

Още от "Свят"

Стивън Хокинг: Трябва да намерим нов дом на друга планета

Стивън Хокинг: Трябва да намерим нов дом на друга планета

Британският физик теоретик Стивън Хокинг отново предупреди, че оцеляването на човечеството зависи от това дали хората ще успеят да си намерят нов дом на друга планета.

Делфин

WWF: Трябват спешни мерки са спасяването на най-малките делфини

Последните 30 останали екземпляра от вакитите (калифорнийски морски свине) изискват спешни действия за спасяването на вида, се посочва в ново изследване на WWF.

Мексико сити

Мексико обяви първо ниво екологична тревога

В понеделник мексиканската столица обяви първо ниво на екологична тревога, след като във въздуха бяха отчетени завишени нива на озон.