ЮНИ 24 Новини | СвятОбнови

Старт на процедурата по Брекзит

От 0 коментара0/5

Писмото, с което британският премиер Тереза Мей уведомява председателя на Европейския съвет за намерението на страната да напусне ЕС, трябва да бъде връчено днес на Доналд Туск днес.

Старт на процедурата по Брекзит

С това се слага начало на процедурата по излизане на Обединеното кралство от ЕС, с което ще започнат тежки двугодишни преговори. Мей уведомява, че привежда в действие член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне процедурата по развода.

Добави описание

По план Великобритания трябва да напусне общността през 2019 година, след референдума от 23 юни 2016 г., на който 52 на сто от избирателите гласуваха за Брекзит.

Писмото на Тереза Мей трябва да бъде предоставено на Доналд Туск от Тим Бароу, постоянният представител на Лондон при ЕС. Днес Мей ще уведоми парламента в Лондон за писмото.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Тереза Мей: Великобритания няма да допусне свободно движение на хора след напускането си >>>

Brexit промени всичко >>>

В рамките на 48 часа Туск ще изпрати проект до 27-те държави от ЕС с общите принципи на позицията, от която те ще преговарят с Великобритания. На 29 април се очаква и извънредна среща на държавните и правителствени лидери от ЕС за одобряване на единна позиция. /БГНЕС /

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Старт на процедурата по Брекзит".

Още от "Свят"

Хелмут Кол

Почина Хелмут Кол – канцлерът на германското единство

На 87-годишна възраст помина Хелмут Кол, канцлерът на германското единство, съобщи „Билд“.

Швейцария отново е начело като държава с най-много иновации

Швейцария отново е начело като държава с най-много иновации

За седми пореден път Швейцария е на първо място в годишната класация на „Глобалния иновационен индекс”, се съобщава в оповестен доклад.

Мелания и Барън се преместиха в Белия дом

Мелания и Барън се преместиха в Белия дом

От неделя вечерта Белият дом има двама нови наематели: първата дама Мелания Тръмп и синът ѝ Барън в крайна сметка се присъединиха към президента на САЩ Доналд Тръмп.