АПР 30 Новини | СвятОбнови

Старт на процедурата по Брекзит

От 0 коментара0/5

Писмото, с което британският премиер Тереза Мей уведомява председателя на Европейския съвет за намерението на страната да напусне ЕС, трябва да бъде връчено днес на Доналд Туск днес.

Старт на процедурата по Брекзит

С това се слага начало на процедурата по излизане на Обединеното кралство от ЕС, с което ще започнат тежки двугодишни преговори. Мей уведомява, че привежда в действие член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне процедурата по развода.

Добави описание

По план Великобритания трябва да напусне общността през 2019 година, след референдума от 23 юни 2016 г., на който 52 на сто от избирателите гласуваха за Брекзит.

Писмото на Тереза Мей трябва да бъде предоставено на Доналд Туск от Тим Бароу, постоянният представител на Лондон при ЕС. Днес Мей ще уведоми парламента в Лондон за писмото.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Тереза Мей: Великобритания няма да допусне свободно движение на хора след напускането си >>>

Brexit промени всичко >>>

В рамките на 48 часа Туск ще изпрати проект до 27-те държави от ЕС с общите принципи на позицията, от която те ще преговарят с Великобритания. На 29 април се очаква и извънредна среща на държавните и правителствени лидери от ЕС за одобряване на единна позиция. /БГНЕС /

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Старт на процедурата по Брекзит".

Още от "Свят"

Първите 100 дена на Тръмп като президент в 10 знакови туита

Първите 100 дена на Тръмп като президент в 10 знакови туита

Сега, когато Тръмп се готви да отбележи 100 дни управление, АФП отправя поглед назад към 10-те „туита”, които белязаха началото на неговото президентство.

Голямото българско хоро се изви в Брюксел

Голямото българско хоро се изви в Брюксел

Голямото хоро вече е традиция за Брюксел и за общностите на балканските държави в града.

Марин Льо Пен - френската „патриотка“, която иска да убие ЕС

Марин Льо Пен - френската „патриотка“, която иска да убие ЕС

Марин льо Пен беше любимката на татко Жан-Мари и плачеше от радост, когато той – страшилището на френската политика - победи социалистическия си съперник и стигна до финала на президентските избори през 2002 година.