ЮНИ 24 Новини | СвятОбнови

Щетите от бедствия възлизат на 160 млрд. долара

0 коментара0/5

Икономическите щети от природни катаклизми в света през 2012 се оценяват на 160 милиарда долара, от тях 65 милиарда трябва да бъдат изплатени от застрахователните компании. Това съобщи германският презастраховател Munich Re.

Най-големи икономически щети е нанесъл ураганът "Санди" - 24 милиарда долара
Най-големи икономически щети е нанесъл ураганът "Санди" - 24 милиарда долара

Броят на загиналите в резултат на природните катаклизми е достигнал 9500 души, което е съществено по-малко, отколкото през 2011, когато те са били почти 30 хиляди.

Най-големи икономически щети е нанесъл ураганът "Санди" - 24 милиарда долара, което представлява две пети от световните щети или 90% от застрахованите случаи.

Второ място по щети е заела продължителната лятна суша в САЩ, която е струвала на икономиката 20 милиарда долара /трябва да бъдат възстановени около 15-17 милиарда/. Това са рекордни загуби за американското земеделие в цялата история на страната, се посочва в отчета.

Общите световни загуби от катаклизми през изминалата година се оказаха съществено по-малки, отколкото предходните. През 2011 щетите възлязоха на 400 милиарда долара, от тях 119 милиарда трябваше да бъдат платени от застрахователните компании. В същото време броят на бедствията е нараснал: 900 случая срещу 820 през 2011. Най-много жертви е взел тайфунът "Бофа", която премина през Филипините.

Munich Re е един от световните лидери на пазара на презастраховане. Централата на компанията се намира в Мюнхен. За нея работят около 47 хиляди служители.

Още от "Свят"

Хелмут Кол

Почина Хелмут Кол – канцлерът на германското единство

На 87-годишна възраст помина Хелмут Кол, канцлерът на германското единство, съобщи „Билд“.

Швейцария отново е начело като държава с най-много иновации

Швейцария отново е начело като държава с най-много иновации

За седми пореден път Швейцария е на първо място в годишната класация на „Глобалния иновационен индекс”, се съобщава в оповестен доклад.

Мелания и Барън се преместиха в Белия дом

Мелания и Барън се преместиха в Белия дом

От неделя вечерта Белият дом има двама нови наематели: първата дама Мелания Тръмп и синът ѝ Барън в крайна сметка се присъединиха към президента на САЩ Доналд Тръмп.