АПР 30 Новини | СвятОбнови

Щетите от бедствия възлизат на 160 млрд. долара

0 коментара0/5

Икономическите щети от природни катаклизми в света през 2012 се оценяват на 160 милиарда долара, от тях 65 милиарда трябва да бъдат изплатени от застрахователните компании. Това съобщи германският презастраховател Munich Re.

Най-големи икономически щети е нанесъл ураганът "Санди" - 24 милиарда долара
Най-големи икономически щети е нанесъл ураганът "Санди" - 24 милиарда долара

Броят на загиналите в резултат на природните катаклизми е достигнал 9500 души, което е съществено по-малко, отколкото през 2011, когато те са били почти 30 хиляди.

Най-големи икономически щети е нанесъл ураганът "Санди" - 24 милиарда долара, което представлява две пети от световните щети или 90% от застрахованите случаи.

Второ място по щети е заела продължителната лятна суша в САЩ, която е струвала на икономиката 20 милиарда долара /трябва да бъдат възстановени около 15-17 милиарда/. Това са рекордни загуби за американското земеделие в цялата история на страната, се посочва в отчета.

Общите световни загуби от катаклизми през изминалата година се оказаха съществено по-малки, отколкото предходните. През 2011 щетите възлязоха на 400 милиарда долара, от тях 119 милиарда трябваше да бъдат платени от застрахователните компании. В същото време броят на бедствията е нараснал: 900 случая срещу 820 през 2011. Най-много жертви е взел тайфунът "Бофа", която премина през Филипините.

Munich Re е един от световните лидери на пазара на презастраховане. Централата на компанията се намира в Мюнхен. За нея работят около 47 хиляди служители.

Още от "Свят"

Първите 100 дена на Тръмп като президент в 10 знакови туита

Първите 100 дена на Тръмп като президент в 10 знакови туита

Сега, когато Тръмп се готви да отбележи 100 дни управление, АФП отправя поглед назад към 10-те „туита”, които белязаха началото на неговото президентство.

Голямото българско хоро се изви в Брюксел

Голямото българско хоро се изви в Брюксел

Голямото хоро вече е традиция за Брюксел и за общностите на балканските държави в града.

Марин Льо Пен - френската „патриотка“, която иска да убие ЕС

Марин Льо Пен - френската „патриотка“, която иска да убие ЕС

Марин льо Пен беше любимката на татко Жан-Мари и плачеше от радост, когато той – страшилището на френската политика - победи социалистическия си съперник и стигна до финала на президентските избори през 2002 година.