АПР 27 Новини | СвятОбнови

Роди се дете от трима души

0 коментара0/5

На бял свят се появи първото дете, за чието зачеване бе използвана нова технология с ДНК на трима души, съобщи списание New Scientist.

Роди се дете от трима души
Роди се дете от трима души © Сн.: iStock.com

Петмесечният Абрахим Хасану има в клетките ДНК на майка си, баща си и донора.

Генетичният материал на донора трябва да помогне на детето да избегне наследяването на гените на майката, които могат да доведат до развиване на болест.

Използваната от учените технология позволява на родителите с редки генетични заболявания да имат здрави деца. Лекарите смятат, че тази методика открива нова ера в медицинските изследвания и може да помогне на много други семейства в подобно положение, предаде на свой ред Би Би Си.

Родителите на детето са от Йордания. Майката е носител на синдрома на Лея – това заболяване поразява нервната система на човека. При това самата тя е здрава, но заради генетични мутации вече са й умрели две деца.

При новата технология се оплождат веднага няколко яйцеклетки, а някои ембриони се унищожават.

Новата методика бе извършена от учени от Центъра за лечение на безплодието „Нова надежда“ в Ню Йорк от екипа на лекаря Джон Чжан. При нея се извършва пренасяне на ядрото на клетката. Учените извлекли ядрото от яйцеклетката на майката и го прехвърлили в яйцеклетката на донорката, от която също бе премахнато ядрото. Така те получили яйцеклетка с ДНК на майката и митохондрии на донора. Именно в митохондрията се съдържат ДНК, които са приносители на синдрома на Лея. След това учените оплодили новата клетка със спермата на бащата. От получените 5 ембриона само един се развил нормално. Именно той бе присаден в майката и момчето се родило благополучно след 9 месеца.

Но понеже новият метод още не е одобрен в САЩ, американските учени извършили операциите в Мексико. 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Роди се дете от трима души".

Още от "Свят"

Голямото българско хоро се изви в Брюксел

Голямото българско хоро се изви в Брюксел

Голямото хоро вече е традиция за Брюксел и за общностите на балканските държави в града.

Марин Льо Пен - френската „патриотка“, която иска да убие ЕС

Марин Льо Пен - френската „патриотка“, която иска да убие ЕС

Марин льо Пен беше любимката на татко Жан-Мари и плачеше от радост, когато той – страшилището на френската политика - победи социалистическия си съперник и стигна до финала на президентските избори през 2002 година.

Хакери може да са се месили около гласуването за Брекзит

Хакери може да са се месили около гласуването за Брекзит

Чуждестранни хакери може да са се намесили в процеса на провеждането на референдума във Великобритания за членството в ЕС, пише в доклад на лондонска парламентарна комисия.