ЮНИ 26 Новини | СвятОбнови

Мексико обяви първо ниво екологична тревога

От 0 коментара0/5

В понеделник мексиканската столица обяви първо ниво на екологична тревога, след като във въздуха бяха отчетени завишени нива на озон.

Мексико сити
Мексико сити © iStock

Завишени нива на озон в столицата на Мексико достигат 151 пункта. Решението за обявяване първо ниво на екологична катастрофа бе взето от комисията по околната среда, която прогнозира, че в следващите дни екологичната обстановка в града ще го превърне в една от най-неблагоприятните в света.

Алеята на целувката в Мексико >>>

Тревогата в Мексико сити и предградията му ще наложи строги ограничения върху ползването на моторни превозни средства. Освен това електроцентралите и предприятията, които са застрашени от глоби, трябва да намалят емисиите си в атмосферата с 30-40 на сто. На децата и възрастните хора им е препоръчано да прекарват възможно най-малко време на открито.

Според някои експерти, проблемите в околната среда в Мексико могат да станат причина за преждевременната смърт на близо 22 хил. души всяка година.

Лео Ди Каприо събра 35 млн долара за екология >>>

Тропосферният (приземният) озон се образува под влиянието на слънчевата радиация и е резултат от азотни оксиди и летливи органични съединения. Той е в състояние да причини множество респираторни заболявания, включително и астма. /ТАСС /

Още от "Свят"

Хелмут Кол

Почина Хелмут Кол – канцлерът на германското единство

На 87-годишна възраст помина Хелмут Кол, канцлерът на германското единство, съобщи „Билд“.

Швейцария отново е начело като държава с най-много иновации

Швейцария отново е начело като държава с най-много иновации

За седми пореден път Швейцария е на първо място в годишната класация на „Глобалния иновационен индекс”, се съобщава в оповестен доклад.

Мелания и Барън се преместиха в Белия дом

Мелания и Барън се преместиха в Белия дом

От неделя вечерта Белият дом има двама нови наематели: първата дама Мелания Тръмп и синът ѝ Барън в крайна сметка се присъединиха към президента на САЩ Доналд Тръмп.