МАЙ 25 Новини | СвятОбнови

Мексико обяви първо ниво екологична тревога

От 0 коментара0/5

В понеделник мексиканската столица обяви първо ниво на екологична тревога, след като във въздуха бяха отчетени завишени нива на озон.

Мексико сити
Мексико сити © iStock

Завишени нива на озон в столицата на Мексико достигат 151 пункта. Решението за обявяване първо ниво на екологична катастрофа бе взето от комисията по околната среда, която прогнозира, че в следващите дни екологичната обстановка в града ще го превърне в една от най-неблагоприятните в света.

Алеята на целувката в Мексико >>>

Тревогата в Мексико сити и предградията му ще наложи строги ограничения върху ползването на моторни превозни средства. Освен това електроцентралите и предприятията, които са застрашени от глоби, трябва да намалят емисиите си в атмосферата с 30-40 на сто. На децата и възрастните хора им е препоръчано да прекарват възможно най-малко време на открито.

Според някои експерти, проблемите в околната среда в Мексико могат да станат причина за преждевременната смърт на близо 22 хил. души всяка година.

Лео Ди Каприо събра 35 млн долара за екология >>>

Тропосферният (приземният) озон се образува под влиянието на слънчевата радиация и е резултат от азотни оксиди и летливи органични съединения. Той е в състояние да причини множество респираторни заболявания, включително и астма. /ТАСС /

Още от "Свят"

Стивън Хокинг: Трябва да намерим нов дом на друга планета

Стивън Хокинг: Трябва да намерим нов дом на друга планета

Британският физик теоретик Стивън Хокинг отново предупреди, че оцеляването на човечеството зависи от това дали хората ще успеят да си намерят нов дом на друга планета.

Делфин

WWF: Трябват спешни мерки са спасяването на най-малките делфини

Последните 30 останали екземпляра от вакитите (калифорнийски морски свине) изискват спешни действия за спасяването на вида, се посочва в ново изследване на WWF.

Миранда Кер ще каже заветното "Да" идните дни

Миранда Кер ще каже заветното "Да" идните дни

Топмоделът Миранда Кер и годеникът й милиардер Еван Шпигел ще сключат брак "съвсем скоро", издава "Ю Ес Уикли".