ЮНИ 26 Новини | СвятОбнови

Марин Льо Пен - френската „патриотка“, която иска да убие ЕС

1 коментар0/5

Марин льо Пен беше любимката на татко Жан-Мари и плачеше от радост, когато той – страшилището на френската политика - победи социалистическия си съперник и стигна до финала на президентските избори през 2002 година.

Марин Льо Пен - френската „патриотка“, която иска да убие ЕС
 © Сн.: Guliver / Getty

Но докато Жан-Мари Льо Пен никога не  изглеждаше желан на върха на държавата, неговата обаятелна дъщеря е убедена, че на 7 май Франция ще има първата си жена президент.

През последните шест години нейната "партия на патриотите" промени облика си, напълни се с леви и десни, ставаше все по-силна и по-силна, окуражена от гнева срещу глобализирането, който доведе до излизането на Великобритания от ЕС и избирането на Доналд Тръмп в САЩ.

„На фона на меркантилната десница и меркантилната левица аз към кандидатката на френския народ“, заяви Льо Пен в телевизионен дебат с четирима съперници миналия месец.

Откакто през 2011 година пое от баща си ръководството на крайно дясната партия „Национален фронт“ (НФ), телегеничната 48-годишна бивша адвокатка положи немалко усилия да очисти партията на антисемитизма и явния расизъм, които бяха отличителни белези на тази формация.

Но неотдавнашните й забележки относно депортацията на около 13 000 френски евреи по време на Втората световна война може би подкопаха тези усилия. Льо Пен беше критикувана, че Франция не е "отговорна" за извършената от френската полиция депортация, извършена при режима на Виши, въпреки че трима бивши президенти признаваха вината на Франция.

Льо Пен контрира, че мисли за младостта на Франция: „Искам те (младите) да се гордеят, че са французи“.

Но нейната позиция неминуемо се съпоставя с ревизионизма на баща й, на когото тя се противопостави заради мнението му, че Холокоста бил "детайл от историята". Льо Пен дори изгони през 2015-та баща си от партията, която той създаде, за да бъдат омаловажени нацистките газови камери. Раненият обаче баща отказа тихо да напусне сцената и заведе дела срещу „Националния фронт“.

Антиимигрантската кандидатка, защитавала бежанци от депортиране

Този сблъсък бележи повратна точка в политическата кариера на дъщерята, която е изградила корав характер в хода на нелекото й детство.

Малко след навършването на осмата й година, в парижката сграда, където живеят Льо Пенови, избухва бомба, от която шестима души остават ранени. Взривът обаче пощадява семейството.

Осем години по-късно майката Пиере напуска съпруга си и трите им дъщери, за да се появи малко по-късно гола по страниците на списание „Плейбой“

„Това беше голям потрес“, призна в телевизионно интервю Льо Пен, която не е общувала с майки си в продължение на 15 години след раздялата на родителите й.

Разведена два пъти и майка на три деца, Марин льо Пен държи личния си живот далеч от прожекторите и рядко се появява пред публиката със сегашния си партньор Луис Алино, който и вицепрезидент на „Националния фронт“.

Льо Пен, която има дрезгавия глас на баща си и таланта за резки изказвания, започва като служебна адвокатка, защитаваща нелегалните имигранти, изправени пред депортиране. Въпреки този опит сега тя обвинява миграцията и Европейският съюз за икономическите беди на Франция. Тя прогнозира, че ЕС „ще умре“.

Марин Льо Пен - френската „патриотка“, която иска да убие ЕС

"Няма повече да посрещаме хора. Трябва да спрем. Писна ни", настоява тя.

„Националният фронт“ измина дълъг път, откакто бе основан през 1972 година като формация на полувоенни лица, които са се противопоставяха Франция да даде независимост на Алжир. Той привлече също лица, защитаващи военното сътрудничество на режима на Виши с нацистка Германия, както и свръхконсервативните католици.

Под ръководството обаче на наследничката Льо Пен партията показа по-прогресивно лице, като допусна гей политиците във висшите си ешелони и посочи вратата на хората с расистки и антисемитски възгледи.

Критиците обаче изтъкват ролята на няколко твърде десни помощници на Льо Пен, които някога са били част от екстремистки студентски групи и пеят "Това е нашата земя" на партийните митинги. Според тях това е доказателство, че НФ все още привлича крайно десни хора.

Първо Франция

Подобно на Тръмп, лидерката Льо Пен  предлага да се възстанови френската слава чрез политика на "икономически патриотизъм", която повечето икономисти оценяват като за рецепта за разруха.

Плановете й да премахне еврото и да проведе референдум за излизането на Франция от  ЕС (Frexit) предизвикат особена тревога.

Льо Пен също иска страната й да излезе от Шенгенската зона, да наложи френският интерес като първостепенен в сферата на работните места и жилищната политика, както и да обложи с данъци продукцията на офшорните френски компании.

На последните президентски избори през 2012 г. тя завърши трета с малко под 18 процента.

Пет години по-късно, на фона на една раздробена левица и скандала с консервативния кандидат Франсоа Фийон, допитванията показват, че на първия тур Марин льо Пен ще мери сили с центристкия кандидат Еманюел Макрон.

Но те показват също, че на втория тур на 7 май тя ще изостане от своя опонент, точно както баща й Жан-Мари льо Пен бе изпреварен от консервативния кандидат Жак Ширак на изборите през 2002 година. /АФП

Още от "Свят"

Хелмут Кол

Почина Хелмут Кол – канцлерът на германското единство

На 87-годишна възраст помина Хелмут Кол, канцлерът на германското единство, съобщи „Билд“.

Швейцария отново е начело като държава с най-много иновации

Швейцария отново е начело като държава с най-много иновации

За седми пореден път Швейцария е на първо място в годишната класация на „Глобалния иновационен индекс”, се съобщава в оповестен доклад.

Мелания и Барън се преместиха в Белия дом

Мелания и Барън се преместиха в Белия дом

От неделя вечерта Белият дом има двама нови наематели: първата дама Мелания Тръмп и синът ѝ Барън в крайна сметка се присъединиха към президента на САЩ Доналд Тръмп.