МАЙ 28 Новини | СвятОбнови

Куба забрани със закон паметници на Фидел Кастро и улици на негово име

От 0 коментара0/5

Кубинският парламент прие днес, на последната си за годината сесия, закон, който регламентира използването на името и изображението на команданте Фидел Кастро, който почина на 25 ноември на 90-годишна възраст.

Куба забрани със закон паметници на Фидел Кастро и улици на негово име
 © Архив

"Като израз на волята и политическата етика, които винаги са били присъщи на Фидел, се забранява използването на името му в наименованието на институции, площади, паркове, улици, пътища и други обществени места, както и във всички видове награди, почетни звания или заслуги", се посочва в документа.

Съгласно последната воля на Фидел Кастро, законът забранява също така използването на образа му в паметници, бюстове, статуи, възпоменателни плочи и така нататък. Освен това документът налага забрана на споменаването на команданте, когато става дума за "търговски марки или други отличителни знаци, домейни, за търговски или рекламни цели."

ВИЖТЕ ОЩЕ: Почина Фидел Кастро >>>

В същото време законът позволява използването на името на водача на Кубинската революция в наименованието на организации, които може да бъдат създадени "за изучаване и разпространение на неговите идеи и дела". Не е забранено и на дейците на културата да черпят вдъхновение от образа на Фидел Кастро и да използват името или изображението му в своето творчество - в литературата, музиката, танца, киното, живописта и приложното изкуство. Разрешено е и използване на името на Фидел Кастро и негови снимки, направени по време на революционната му дейност, по време време на обществени мероприятия.

Добави описание

Законът, който влиза в сила от датата на приемането му, ще бъде публикуван в "Гасета Офисиал" - официалното издание на Министерството на правосъдието на Куба.

На 20 март 1959 г. Министерският съвет прие закон, под номер 174, който забранява изграждането на паметници, поставянето на статуи и бюстове на държавни дейци приживе.

/ТАСС /