МАЙ 28 Новини | СвятОбнови

Кралица Елизабет II празнува сапфирен юбилей

0 коментара0/5

Британската кралица Елизабет II поставя днес нов рекорд като първия британски монарх, достигнал до сапфирен юбилей, или 65 години на трона. С това тя затвърждава позицията си на най-дълго управлявал жив суверен в света.

Кралица Елизабет II празнува сапфирен юбилей

Кралица  Елизабет  II, която миналата година отбеляза 90-я си юбилей, се качва на престола през 1952 г. на възраст от 25 години след смъртта на баща си крал Джордж Шести.

Също както предишните годишнини на своето управление, и тази най-вероятно ще бъде отбелязана от Елизабет в нейната резиденция в Норфолк, Източна Англия.

Независимо от страненето й от публични мероприятия, Великобритания ще отбележи юбилея. В понеделник от Лондонската кула, както и на други места в кралството, ще бъдат изстреляни топовни салюти в чест на монарха.

По повод на сапфирената годишнина бяха публикувани отново снимки на кралицата от 2014 г., на които носи сапфирени бижута, подарени й от нейния баща по повод сватбата й през 1947 г. На една от снимките тя е със сапфирено колие, направено през 1850 г. То представлява 16 обли сапфира, обградени от диаманти.

Освен с топовните салюти, рекордната годишнина е отбелязана и със специална колекция монети – от сребърна 5-паундова монета до еднокилограмова златна монета с купюр от 1000 паунда, която ще се продава за сумата от 50 000 паунда.

Кралските пощи също отбелязват юбилея със специална марка на стойност 5 паунда в сапфиреносин цвят.

През септември 2015 г. Елизабет Втора стана най-дълго управлявалият британски монарх. Тя подобри рекорда на своята пра-прабаба кралица Виктория. През октомври пък стана най-дълго управлявалият жив монарх, след като почина тайландският крал Пхумипхон Адунядет.

Британската кралица е отпразнувала досега три големи юбилея.

  • Сребърният беше през 1977 г. на 25-та годишнина от управлението й и беше отбелязан с тържества и световна обиколка.
  • Златният през 2002 г. по случай 50-та годишнина беше отбелязан с голям концерт в Бъкингамския дворец.
  • През 2012 г. се навършиха 60 години от управлението й, или диамантен юбилей.

Още от "Свят"

Стивън Хокинг: Трябва да намерим нов дом на друга планета

Стивън Хокинг: Трябва да намерим нов дом на друга планета

Британският физик теоретик Стивън Хокинг отново предупреди, че оцеляването на човечеството зависи от това дали хората ще успеят да си намерят нов дом на друга планета.

Делфин

WWF: Трябват спешни мерки са спасяването на най-малките делфини

Последните 30 останали екземпляра от вакитите (калифорнийски морски свине) изискват спешни действия за спасяването на вида, се посочва в ново изследване на WWF.

Мексико сити

Мексико обяви първо ниво екологична тревога

В понеделник мексиканската столица обяви първо ниво на екологична тревога, след като във въздуха бяха отчетени завишени нива на озон.