ФЕВ 26 Новини | СвятОбнови

Кралица Елизабет II празнува сапфирен юбилей

0 коментара0/5

Британската кралица Елизабет II поставя днес нов рекорд като първия британски монарх, достигнал до сапфирен юбилей, или 65 години на трона. С това тя затвърждава позицията си на най-дълго управлявал жив суверен в света.

Кралица Елизабет II празнува сапфирен юбилей

Кралица  Елизабет  II, която миналата година отбеляза 90-я си юбилей, се качва на престола през 1952 г. на възраст от 25 години след смъртта на баща си крал Джордж Шести.

Също както предишните годишнини на своето управление, и тази най-вероятно ще бъде отбелязана от Елизабет в нейната резиденция в Норфолк, Източна Англия.

Независимо от страненето й от публични мероприятия, Великобритания ще отбележи юбилея. В понеделник от Лондонската кула, както и на други места в кралството, ще бъдат изстреляни топовни салюти в чест на монарха.

По повод на сапфирената годишнина бяха публикувани отново снимки на кралицата от 2014 г., на които носи сапфирени бижута, подарени й от нейния баща по повод сватбата й през 1947 г. На една от снимките тя е със сапфирено колие, направено през 1850 г. То представлява 16 обли сапфира, обградени от диаманти.

Освен с топовните салюти, рекордната годишнина е отбелязана и със специална колекция монети – от сребърна 5-паундова монета до еднокилограмова златна монета с купюр от 1000 паунда, която ще се продава за сумата от 50 000 паунда.

Кралските пощи също отбелязват юбилея със специална марка на стойност 5 паунда в сапфиреносин цвят.

През септември 2015 г. Елизабет Втора стана най-дълго управлявалият британски монарх. Тя подобри рекорда на своята пра-прабаба кралица Виктория. През октомври пък стана най-дълго управлявалият жив монарх, след като почина тайландският крал Пхумипхон Адунядет.

Британската кралица е отпразнувала досега три големи юбилея.

  • Сребърният беше през 1977 г. на 25-та годишнина от управлението й и беше отбелязан с тържества и световна обиколка.
  • Златният през 2002 г. по случай 50-та годишнина беше отбелязан с голям концерт в Бъкингамския дворец.
  • През 2012 г. се навършиха 60 години от управлението й, или диамантен юбилей.

Още от "Свят"

Холандия лишава от гражданство ислямисти

Холандия лишава от гражданство ислямисти

Сенатът на Холандия прие закон, който позволява на властите да лишават от гражданство хора, които могат да представляват опасност за националната сигурност, включително привърженици на терористичната групировка "Ислямска държава", съобщава порталът Dutch News.

В Словения: Екскурзии до родния град на Мелания Тръмп

В Словения: Екскурзии до родния град на Мелания Тръмп

Специални туристически обиколки, които включват родното място на новата първа дама на САЩ Мелания Тръмп, се организират в Словения.

Половината американци подкрепят миграционния указ на Тръмп

Половината американци подкрепят миграционния указ на Тръмп

Американското общество е разделено по въпроса за временната забрана за влизане на граждани на 7 мюсюлмански страни, която въведе президентът Доналд Тръмп, но привържениците на забраната са повече, според проучване на Reuters / Ipsos.