АПР 27 Новини | СвятОбнови

Кралица Елизабет II отпразнува 60 г. от възкачването си на трона

0 коментара0/5

Кралица Елизабет II отбеляза 60-годишнината от възкачването си на трона със служба в Уестминстърското абатство, изпълнена с препратки към дъждовния ден през 1953 г., когато е била коронясана.

60 г. от възкачването на кралица Елизабет II на трона
60 г. от възкачването на кралица Елизабет II на трона

Над 2000 гости изпълниха абатството за службата, на която присъстваха всички високопоставени членове на кралското семейство, включително принц Уилям и бременната му съпруга Катрин.

Камбаните на абатството започнаха да бият, когато Бентлито на кралицата спря и тя излезе под ярката слънчева светлина. След това тя влезе в църквата, в която на 27-годишна възраст стана кралица на Великобритания и глава на Общността на нациите.

86-годишната кралица, облечена в тоалет на Анджела Кели, беше придружена от съпруга си, 91-годишния принц Филип, който беше до нея въпреки оттеглянето си от обществен ангажимент вчера заради влошено здраве.

Короната от солидно злато Сейнт Едуард, украсена с блестящи камъни, беше изложена на високия олтар на абатството, напускайки за първи път Лондонската кула след коронацията. На олтара беше изложена и Ампулата - златна колба във формата на орел, съдържаща свещеното миро, с което кралицата бе помазана на коронацията си.

Престолонаследникът принц Чарлз, който беше само на четири години, когато майка му беше коронясана, седеше до родителите си на предната редица заедно с втората си съпруга Камила. До тях седяха Уилям и Катрин, облечена в дантелена рокля и прасковен копринен жакет на британската дизайнерка Джени Пекъм.

Чарлз си спомни миналата година, че кралицата се упражнявала, носейки короната в Бъкингамския дворец в седмиците преди коронацията си и дори се появила с нея, за да каже "здравейте" на децата си в банята.

Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби направи обръщение към присъстващите, а премиерът Дейвид Камерън и генералният секретар на Общността на нациите Камалеш Шарма също присъстваха на церемонията. Прочетено беше и специално стихотворение, написано от Керъл Ан Дъфи.

60 г. от възкачването на кралица Елизабет II на трона

Отбелязването на 60-та годишнина от коронацията не беше така бляскаво, както честванията миналата година на деня, в който кралицата пое трона през 1952 г. Тя стана монарх след смъртта на баща си крал Джордж VI, но за да се спази периодът на национален траур, коронацията се състоя 16 месеца по-късно.

Още от "Свят"

Голямото българско хоро се изви в Брюксел

Голямото българско хоро се изви в Брюксел

Голямото хоро вече е традиция за Брюксел и за общностите на балканските държави в града.

Марин Льо Пен - френската „патриотка“, която иска да убие ЕС

Марин Льо Пен - френската „патриотка“, която иска да убие ЕС

Марин льо Пен беше любимката на татко Жан-Мари и плачеше от радост, когато той – страшилището на френската политика - победи социалистическия си съперник и стигна до финала на президентските избори през 2002 година.

Хакери може да са се месили около гласуването за Брекзит

Хакери може да са се месили около гласуването за Брекзит

Чуждестранни хакери може да са се намесили в процеса на провеждането на референдума във Великобритания за членството в ЕС, пише в доклад на лондонска парламентарна комисия.