МАЙ 26 Новини | СвятОбнови

Какво ще се случи с Гърция, ако се откаже от еврото

От 2 коментара0/5

Много страни по цял свят вече са обявявали банкрут, но за Европейския съюз фалитът и излизането от еврозоната на една от страните-членки ще бъде прецедент.

Какво ще се случи с Гърция, ако се откаже от еврото
 © Снимки: БГНЕС/ЕРА

Няма друга дума, която да предизвиква толкова страсти в медиите, както Grexit – съставена от английските думички "Greece" (Гърция) и "exit" (изход), т.е. възможното излизане на Гърция от единния валутен съюз. Но окончателното решение за това трябва да се вземе от гърците. Страната трябва доброволно да се откаже от общата валута, сключвайки договор за Grexit. Предварително едва ли могат да бъдат изчислени всички възможни последици от една подобна постъпка, но все пак могат да се направят някои предположения как тя ще се отрази на Гърция, Германия и целия ЕС.

По-бързо в банките

Страхувайки се от банкрут, гърците вече теглят ежедневно от своите сметки стотици милиони евро и ги съхраняват в домовете си, или ги прехвърлят в банки в чужбина. През април 2015 г. влоговете на частни лица и компании достигнаха най-ниското си равнище от септември 2004 г. Въпреки това до момента по сметки в гръцките банки остават над 130 милиарда евро. Ако страната излезе от еврозоната, клиентите могат да започнат да щурмуват банковите клонове, за да спасят своите спестявания. При такъв вариант много бързо може да настъпи дефицит на наличните пари, което на свой ред може да доведе до крах на националните банки и дори на цялата система. За да се избегне подобно развитие на събитията, банките най-вероятно ще предпочетат да не отварят врати веднага след обявяването на Grexit. Също така правителството може да ограничи паричните операции – както налични, така и безналични – за да вземе под контрол движението на финансовите потоци.

Нова валута

Резкият, еднократен преход от евро към нова валута ще се превърне в най-радикалния вариант на Grexit. Гръцката централна банка ще може да започне да печата драхми вместо единната европейска валута. Но експертите смятат, че, ако страната наистина реши да се откаже от еврото, този процес ще бъде постепенен, с паралелно въвеждане на нова валута.

Но независимо от това по какъв начин ще се случи прехода, едно е ясно: новите пари ще бъдат значително по-евтини спрямо еврото. Експертите предполагат, че спадът на курса ще бъде между 30-50%. Следователно Гърция ще стане особено привлекателна за чуждестранните туристи – цените, преизчислени в евро, ще спаднат значително, което ще бъде от полза за туристическия отрасъл. Търсенето на поевтинели гръцки продукти също може да нарасне и да помогне на местните производители. Но медалът има и друга страна: стоките и услугите, които ще внася Гърция ще поскъпнат рязко. Също така значително ще нарасне и без това големият външен дълг на страната.

Трудни времена за гърците

Банкрутът също така би означавал, че Гърция вече няма да получи нови кредити заради неспособността си да обслужва своя държавен дълг. Главните пострадали ще се окажат обикновените гръцки граждани. Гръцкото правителство е принудено да свие финансирането на инфраструктурата, здравеопазването, обществения транспорт и образованието, за да има възможност и занапред да плаща на държавните служители.

Колко ще струва Grexit на Германия?

От общия обем на кредитите – 321 милиарда евро, отпуснати на Гърция, делът на Германия е около 80 милиарда. При това частният сектор почти не участва в кредитирането. Към септември 2014 г. частните банки са предоставили на Гърция кредити на стойност 4,6 милиарда евро, компании и частни лица – 3,6 милиарда евро. Впрочем данните се различават.

Мюнхенският институт за икономически изследвания ifo предостави в края на март собствени оценки, според които в случай на банкрут на Гърция и нейното излизане от еврозоната максималните загуби могат да достигнат 87 милиарда евро. Но дори отказът на Атина от единната валута не означава, че кредиторите ще загубят всичките си пари. Най-вероятно те първо ще се пробват да дадат на Гърция нова отсрочка.

Ще последва ли срив на фондовия пазар?

Всяка информации за хода на преговорите с Гърция моментално се отразява на европейските борсови показатели. Положителните новини предизвикват ръст на котировките, отрицателните – мигновен спад. Излизането от валутния съюз би станало прецедент за фондовия пазар – въпросът е в това, колко сериозна би била паниката и колко бързо ще се нормализира ситуацията. А това на свой ред е тясно свързано с провежданата антикризисна политика. Както и да е, нервите на борсовите брокери са опънати до краен предел. Колебанията на германския борсов индекс DAX достигат до 2% за един ден и това вече не учудва никого.

Ще повлече ли Гърция след себе си Европейския съюз

Повече от 5 години лидерите на европейските страни работеха над проект за спасяване на Атина. Grexit звучи като политическо поражение. Толкова често цитираната сплотеност и единство на Европа би загубила всякакъв смисъл.

Но все пак за ЕС от решаващо значение ще бъде това как се развива ситуацията в останалите кризисни страни – Португалия, Испания и Италия. Към момента техните икономически показатели са добри и инвеститорите купуват техните държавни облигации, въпреки безпокойството по повод на Гърция. Това означава, че в тези страни влизат пари отвън и те не се нуждаят от помощта на ЕС.

Ако Гърция обяви банкрут и напусне еврозоната, това може да добави несигурност сред инвеститорите и те да престанат да влагат пари в други кризисни държави. И икономическата криза в Европа отново може да започне отначало. За да не се изпраща подобен политически сигнал и да се предотврати свързаните с това загуби, европейските политици ще се постараят да намерят решение, което да им позволи в последния момент да предотвратят Grexit.

Николас Мартин, "Дойче Веле"

Още за: Гърция

2 коментарaДобави коментар »

zenata

От zenata22.06.2015, 23:17 ч.

блазе им на гърците, ако се откъснат от ес. везната твърде много се наклони - паразитни западни общества, особено в основата на ес и нагърчени, които им вадят парите

Виж всички коментари за "Какво ще се случи с Гърция, ако се откаже от еврото".

Още от "Свят"

Стивън Хокинг: Трябва да намерим нов дом на друга планета

Стивън Хокинг: Трябва да намерим нов дом на друга планета

Британският физик теоретик Стивън Хокинг отново предупреди, че оцеляването на човечеството зависи от това дали хората ще успеят да си намерят нов дом на друга планета.

Делфин

WWF: Трябват спешни мерки са спасяването на най-малките делфини

Последните 30 останали екземпляра от вакитите (калифорнийски морски свине) изискват спешни действия за спасяването на вида, се посочва в ново изследване на WWF.

Мексико сити

Мексико обяви първо ниво екологична тревога

В понеделник мексиканската столица обяви първо ниво на екологична тревога, след като във въздуха бяха отчетени завишени нива на озон.