ЮНИ 27 Новини | СвятОбнови

Какво се обърка при Тереза Мей?

0 коментара0/5

Премиерът Тереза Мей претърпя един от най-драматичните обрати в скорошната британска политическа история, като загуби мнозинството в парламента на предсрочни избори, за които се очакваше да спечели лесно.

Какво се обърка при Тереза Мей?
 © Сн.: БГНЕС/ЕРА

Тереза Мей обяви провеждането на 18 април и призова избирателите да увеличат работещото й със 17 депутатски места мнозинство, за да укрепят позициите й в преговорите за "Брекзит".

Проучванията на общественото мнение по това време даваха преднина с 20 места на Консерваторите пред Лейбъристите, достатъчно за потенциално мнозинство.

 

Ето пет причини, поради които нещата се объркаха:

 

Факторът Бренда

Много британци гледаха на изборите като на цинична игра за спечелване на предимства срещу непопулярния опозиционен лидер Джеръми Корбин. В края на краищата страната само преди две години беше избрала парламент с петгодишен мандат и Мей, след като стана премиер миналата година, многократно се бе ангажирала да не провежда нови избори.

Но имаше и други, които имаха предвид токсичното наследство от два референдума - единият за независимостта на Шотландия през 2014 г., а другият за членството в Европейския съюз през 2016 г. - което остави страната дълбоко разделена. За тях нови избори просто щяха да отворят стари рани.

В един видеоклип на Би Би Си, споделян изключително в социалните медии, една жена, наречена Бренда, сякаш говори от името на мнозина след обявяването на изборите. Запитана от интервюиращата в Бристол за нейната реакция, тя извика: „Само не още един път! За бога, не мога да понасям това!

 

"Данък за деменция"

Опитът на Май да направи изборите само за процеса по "Брекзит" излезе криво измислен в средата на май.

Вдигна се скандал покрай предложението на консерваторите, възрастните хора да бъдат накарани да плащат потенциално неограничени суми за грижи в дома си - нещо, което ще принуди много домове за семейства да б ъдат продадени.

Дори подкрепящата Мей консервативна преса атакува идеята, обозначавайки я като "данък за деменция", който би унищожил наследството на средната класа.

Корбин се възползва от предимството, като обрисува Мей като студена и непроявяваща грижа за другите. Тя се отметна, обещавайки, че ще има ограничение за вноските за заплащане на грижи, а правителството ще постави началото на документ за консултации.

Но скандалът хвърли светлина върху стила на ръководство на Мей, за обграждането й с няколко доверени съветници. Дори министрите на кабинетите бяха изключени от обсъждането на части от предизборния манифест на торите.

 

Терористични атаки

Консерваторите традиционно са по-популярни от лейбъристите, когато става въпрос за сигурността, но внезапно може да се окажат на втора позиция, след като терористичните атаки бяха извършени в Манчестър и Лондон, оставяйки 30 мъртви и около 150 ранени.

Мей очерта планове за затягане на вече широкообхватните закони за сигурност на Великобритания, но Корбин промени дебата, за да се съсредоточи върху нейния шестгодишен опит като министър на вътрешните работи, когато тя наблюдаваше хиляди намаляващи бюджета съкращения в полицейските редове.

Той многократно повтори предложението си за назначаване на повече полицаи по кварталите, като се аргументира, че те биха предоставили жизненоважна преграда срещу джихадистката радикализация.

 

Отказ за обсъждане

Още в самото начало Мей отказа да се включи в телевизионен дебат, като каза, че предпочита да "излиза, да се среща с гласоподавателите и да изслушва директно избирателите", а не "да дебатира там, където политиците се разправят помежду си".

Корбин първоначално отговори, че няма да участва в дебата ако тя не присъства, , но промени решението си и се присъедини към водещите кандидати на подиума на 31 май, а консерваторите бяха представени от министъра на вътрешните работи на Мей Амбър Ръд.

По този начин тя отстъпи на Корбин светлината на прожекторите и се подложи на обвинения в политическо малодушие.

 

Стил на робот

Мей се опита да се представи като не проста англичанка, а като жена, която върши работа, в противоречие с един неясен, идеалистичен Корбин, но недостатъците на този образ станаха очевидни по време на кампанията.

Нейната безкрайно повтаряща се мантра за "силно и стабилно лидерство" доведе до това, че мнозина започнаха да я наричат с прякора "Мейбот", а нейният неловък стил, благоприятстващ включените в програмата, губеше при сравнение с Корбин, ветеран във воденето на кампании сред местните жители, който изпитва удоволствие от срещите с обществеността.

При рядка спонтанна среща с гласоподавател, която беше заснета бързо стана популярна, Мей отговори на една жена, разгневена от съкращенията на социалните помощи с иронични кампанийни лозунги./АФП

Още за: Тереза Мей

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Какво се обърка при Тереза Мей?".

Още от "Свят"

Хелмут Кол

Почина Хелмут Кол – канцлерът на германското единство

На 87-годишна възраст помина Хелмут Кол, канцлерът на германското единство, съобщи „Билд“.

Швейцария отново е начело като държава с най-много иновации

Швейцария отново е начело като държава с най-много иновации

За седми пореден път Швейцария е на първо място в годишната класация на „Глобалния иновационен индекс”, се съобщава в оповестен доклад.

Мелания и Барън се преместиха в Белия дом

Мелания и Барън се преместиха в Белия дом

От неделя вечерта Белият дом има двама нови наематели: първата дама Мелания Тръмп и синът ѝ Барън в крайна сметка се присъединиха към президента на САЩ Доналд Тръмп.