МАЙ 28 Новини | СвятОбнови

Извънредното положение в Турция бе удължено

От 0 коментара0/5

Турският парламент одобри във вторник удължаване с три месеца на извънредното положение в страната. То бе въведено след опита за преврат през юли, който се провали.

Извънредното положение в Турция бе удължено
Извънредното положение в Турция бе удължено

АФП припомня, че решението на Меджилиса за още три месеца извънредни пълномощия за силите за сигурност, е взето три дни след смъртоносната новогодишна атака срещу нощния клуб в Истанбул.

Прилагането на извънредно положение в Турция доведе до арести на най-малко 37 000 души и предизвика загрижеността на Европейския съюз. Тези мерки вече бяха удължавани веднъж и страната трябваше да се върне към нормално правоприлагане на 19 януари.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

САЩ затварят посолството си в Анкара след стрелбата пред сградата >>>

Извънредното положение бе въведено в Турция на 21 юли м.г. след провала на опита за военен преврат, после беше гласувано продължението му от 19 октомври. В рамките на мащабното разследване за участие в организацията на ФЕТО на ислямския проповедник в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен през последните 5 месеца бяха арестувани 41 326 души и задържани други 103 850 заподозрени по данни на Анадолската агенция.

Добави описание

Поради липса на доказателства за участие в терористична дейност министерството на правосъдието прие решение за освобождаването на 10 265 арестувани. Сред пуснатите на свобода и възстановени на работа са 1 областен управител, 4 заместници, 1 066 военни, 583 полицейски сътрудници, двама председатели на общински съвети, 158 съдии и прокурори, двама членове на Висшия съдебен съвет, един член на Държавния съвет и 8 магистрати от Върховния съд.

В словото си пред парламента във вторник премиерът Бинали Йълдъръм подчерта, че определени сили се опитват да внесат разкол в турското общество на базата на битовите и религиозните различия. Турция е правова държава, където представителите на всички религии се намират под защитата на закона, посочи той по повод терористичния акт в Истанбул в новогодишната нощ. „За 133 дни в хода на операцията „Щит на Ефрат“ в Сирия са ликвидирани 1 270 бойци на ДАЕШ, но като прибавим и числото на заловените терористи, броят им нараства до 1 571“, посочи Йълдъръм.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ердоган „султанът“ все още държи здраво юздите >>>

Той обвини световната общност в бездействие и празнословие срещу ислямските джихадисти и подчерта, че истинската борба с тях води единствено Турция. САЩ не правят нищо в тази борба, както и всички останали, само едно пустословие, заяви премиерът. Той посочи, че през тази седмица ще внесе в парламента законопроект за продължаване на мисията на турските миротворци в Афганистан. /БГНЕС /