МАЙ 27 Новини | СвятОбнови

Хакери може да са се месили около гласуването за Брекзит

От 0 коментара0/5

Чуждестранни хакери може да са се намесили в процеса на провеждането на референдума във Великобритания за членството в ЕС, пише в доклад на лондонска парламентарна комисия.

Хакери може да са се месили около гласуването за Брекзит

В. „Телеграф” съобщава като се позовава на парламентарния доклад, че официалният сайт, на който британците са се регистрирали, за да участват в гласуването, спрял да работи няколко часа преди крайния срок за регистрация и затова се наложило да бъде продължен.

Според властите, има „данни”, че това може да е било резултат от мащабна кибер атака.

Референдумът по въпроса за членството на Обединеното кралство в ЕС се проведе на 23 юни 2016. За Брекзит гласуваха 51,9% от британците. На 29 март т.г. министър-председателят Тереза Мей официално активира процеса по излизане на Великобритания от общността.

Депутатите твърдят, че извършителите може да са използвали ботнет – мрежа от софтуерни приложения или компютри, работещи в автономен режим, за да реализират DoS атака (т.нар. отказ от обслужване).

ВИЖТЕ ОЩЕ: Brexit промени всичко >>>

Освен това, както пише в. „Гардиън”, в комисията не посочват точно кой може да стои зад атаката, но споменават, че „Китай и Русия използват когнитивен подход, който се базира на разбиране на психологията на масите”.

В доклада се посочва, че инцидентът не е повлиял на резултата от референдума. /РИА Новости/

Още от "Свят"

Стивън Хокинг: Трябва да намерим нов дом на друга планета

Стивън Хокинг: Трябва да намерим нов дом на друга планета

Британският физик теоретик Стивън Хокинг отново предупреди, че оцеляването на човечеството зависи от това дали хората ще успеят да си намерят нов дом на друга планета.

Делфин

WWF: Трябват спешни мерки са спасяването на най-малките делфини

Последните 30 останали екземпляра от вакитите (калифорнийски морски свине) изискват спешни действия за спасяването на вида, се посочва в ново изследване на WWF.

Мексико сити

Мексико обяви първо ниво екологична тревога

В понеделник мексиканската столица обяви първо ниво на екологична тревога, след като във въздуха бяха отчетени завишени нива на озон.