МАЙ 29 Новини | СвятОбнови

Гърция раздаде помощи към пенсиите под 850 евро

От 2 коментара0/5

Гръцкият парламент гласува в четвъртък вечерта помощи към малките пенсии. Това е един от двата пакета помощи, обявени от премиера Алексис Ципрас въпреки загрижеността, изразена от кредиторите на Атина.

Гърция раздаде помощи към пенсиите под 850 евро
 © Сн.: iStock.com

Помощта беше одобрена от 196 депутати от различни партии от 257 присъствали на гласуването. Финансовата помощ е с фиксиран размер за месец декември към по-ниските от 850 евро пенсии. Общата сума се изчислява на 617 милиона евро.

Другият пакет, който трябва да се гласува скоро, е за отлагане на увеличението на ДДС на островите в Егейско море, претъпкани с хиляди бежанци.

Тези две мерки, които гръцкият премиер обяви преди седмица, предизвикаха ново напрежение между Атина и нейните кредитори и разкриват увеличаващите се пукнатини в еврозоната, особено между най-важните - Германия и Франция.

Именно поради тези мерки председателя на „еврогрупата” - асоциацията на страните от еврозоната Йерун Диселблум съобщи в сряда, че се спира по искане на Германия лекото намаляване на дълга, което бе дадено на Атина срещу реформи.

Тези мерки "не би трябвало да променят значително бюджетните цели (на Атина) през 2017 г. и 2018 г.", заяви в четвъртък говорителят на трите институции, представляващи европейските кредитори: Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) и Европейската комисия.

Въпреки това, те отбелязват, че "тези мерки, ако се разширят в бъдеще, ще повишат риска относно целите" в дългосрочен план.

Трите институции представиха своя предварителен анализ на 19-те страни членки на еврозоната.

Решението на председателя на еврогрупата да спре облекчението на дълга на Гърция подчерта различията в подхода между Париж и Берлин на фона на нарастващото оспорване в Европа на всяка икономия.

В четвъртък в Брюксел Ципрас защити "правото си” да предприеме мерки в подкрепа на обществото, което не противоречи програмата и не компрометира достигането на целите".

В сряда атинската борса, която потъна в сряда, ограничи загубите си от четвъртък до -0,88% в края на сесията. /АФП

Още за: пенсионер

2 коментарaДобави коментар »

wasp

От wasp16.12.2016, 16:51 ч.

И каква държава само, тя ще им помогне да оцелеят;)))

Виж всички коментари за "Гърция раздаде помощи към пенсиите под 850 евро".