АПР 27 Новини | СвятОбнови

Гърция не плати на МВФ

От 0 коментара0/5

Гърция не успя да извърши до сряда 01:00 часа, плащане по своя дълг към Международния валутен фонд /МВФ/.

Гърция не плати на МВФ
 © БГНЕС/ЕРА

Балканската страна не преведе 1,5 милиарда евро, дължими към МВФ, обяви институцията, базирана във Вашингтон, САЩ.

Атина стана първата развита страна, която натрупва просрочено задължение към МВФ и вече не разполага с достъп до финансовите ресурси на институцията, която от своя страна би се сблъскала с най-големия фалит в историята си.

Гърция трябва да внесе през тази година в МВФ общо 5.4 млрд. евро, от общо 21 млрд. евро дълг. Следващата вноска от 284 млн. евро трябва да бъде направена на 1 август.

Часове преди изтичането в 1.00 часа тази нощ на втория помощен пакет, подкрепен от МВФ, ЕС и ЕЦБ, и предвидените за удължаването му близо 16 млрд. евро правителството на Алексис Ципрас изпрати ново предложение.

В предложението си за обсъждане на трети помощен пакет за Гърция Ципрас иска над 29 млрд. евро, с които страната да си плати дълговете до 2017 г., включително.

Късно снощи финансовите министри на страните, които използват еврото, (еврогрупата) не се съгласиха да продължат програмата за помощ на Гърция, съобщи министърът на финансите на Финландия Александър Стуб.

"Продължаването на програмата за помощ на Гърция е невъзможно", каза той.

Еврогрупата обсъждаше възможността да даде на Гърция отсрочка с решение за удължаване на програмата за финансова помощ до провеждането на референдума на 5 юли, съобщи европейски източник.

Около 30 000 души се събраха в центъра на Атина вчера след обяд, за да подкрепят референдума на 5 юли. Протестиращите подкрепиха бюджетните мерки и поисканите реформи от международните кредитори. В понеделник се събраха 13 000 души срещу предложенията на международните кредитори. Данните за броя на участниците са на полицията. /БГНЕС, АФП и ТАСС

 

Още за: Гърция

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Гърция не плати на МВФ".

Още от "Свят"

Голямото българско хоро се изви в Брюксел

Голямото българско хоро се изви в Брюксел

Голямото хоро вече е традиция за Брюксел и за общностите на балканските държави в града.

Марин Льо Пен - френската „патриотка“, която иска да убие ЕС

Марин Льо Пен - френската „патриотка“, която иска да убие ЕС

Марин льо Пен беше любимката на татко Жан-Мари и плачеше от радост, когато той – страшилището на френската политика - победи социалистическия си съперник и стигна до финала на президентските избори през 2002 година.

Хакери може да са се месили около гласуването за Брекзит

Хакери може да са се месили около гласуването за Брекзит

Чуждестранни хакери може да са се намесили в процеса на провеждането на референдума във Великобритания за членството в ЕС, пише в доклад на лондонска парламентарна комисия.