МАЙ 26 Новини | СвятОбнови

Гърция не плати на МВФ

От 0 коментара0/5

Гърция не успя да извърши до сряда 01:00 часа, плащане по своя дълг към Международния валутен фонд /МВФ/.

Гърция не плати на МВФ
 © БГНЕС/ЕРА

Балканската страна не преведе 1,5 милиарда евро, дължими към МВФ, обяви институцията, базирана във Вашингтон, САЩ.

Атина стана първата развита страна, която натрупва просрочено задължение към МВФ и вече не разполага с достъп до финансовите ресурси на институцията, която от своя страна би се сблъскала с най-големия фалит в историята си.

Гърция трябва да внесе през тази година в МВФ общо 5.4 млрд. евро, от общо 21 млрд. евро дълг. Следващата вноска от 284 млн. евро трябва да бъде направена на 1 август.

Часове преди изтичането в 1.00 часа тази нощ на втория помощен пакет, подкрепен от МВФ, ЕС и ЕЦБ, и предвидените за удължаването му близо 16 млрд. евро правителството на Алексис Ципрас изпрати ново предложение.

В предложението си за обсъждане на трети помощен пакет за Гърция Ципрас иска над 29 млрд. евро, с които страната да си плати дълговете до 2017 г., включително.

Късно снощи финансовите министри на страните, които използват еврото, (еврогрупата) не се съгласиха да продължат програмата за помощ на Гърция, съобщи министърът на финансите на Финландия Александър Стуб.

"Продължаването на програмата за помощ на Гърция е невъзможно", каза той.

Еврогрупата обсъждаше възможността да даде на Гърция отсрочка с решение за удължаване на програмата за финансова помощ до провеждането на референдума на 5 юли, съобщи европейски източник.

Около 30 000 души се събраха в центъра на Атина вчера след обяд, за да подкрепят референдума на 5 юли. Протестиращите подкрепиха бюджетните мерки и поисканите реформи от международните кредитори. В понеделник се събраха 13 000 души срещу предложенията на международните кредитори. Данните за броя на участниците са на полицията. /БГНЕС, АФП и ТАСС

 

Още за: Гърция

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Гърция не плати на МВФ".

Още от "Свят"

Стивън Хокинг: Трябва да намерим нов дом на друга планета

Стивън Хокинг: Трябва да намерим нов дом на друга планета

Британският физик теоретик Стивън Хокинг отново предупреди, че оцеляването на човечеството зависи от това дали хората ще успеят да си намерят нов дом на друга планета.

Делфин

WWF: Трябват спешни мерки са спасяването на най-малките делфини

Последните 30 останали екземпляра от вакитите (калифорнийски морски свине) изискват спешни действия за спасяването на вида, се посочва в ново изследване на WWF.

Мексико сити

Мексико обяви първо ниво екологична тревога

В понеделник мексиканската столица обяви първо ниво на екологична тревога, след като във въздуха бяха отчетени завишени нива на озон.