МАЙ 29 Новини | СвятОбнови

Експерти: 1 долар скоро ще струва 1 евро

От 0 коментара0/5

Съвсем скоро доларът може би ще струва колко 1 евро, твърдят икономисти, цитирани от CNN.

Експерти: 1 долар скоро ще струва 1 евро
 © istockphoto.com

Цената на щатската валута постепенно се увеличава покрай избирането на Доналд Тръмп за нов президент на страната. В същото време еврото отслабва и поставя двете валути в сблъсък.

През последните месеци доларът скочи с цели 9% и в момента струва 0,96 евро. Това е най-високото му ниво от 2003 г. насам.

Тенденцията смело води до прогнози за паритет - това е, когато $1 е на стойност €1. Последният път, когато това се случи, беше през 2002 г.

Според Адам Слейтър от Оксфорд Икономикс до паритет вероятно ще се стигне към края на следващата година. Други експерти смятат, че ключовото психологическо ниво го достигне дори по-рано.

Федералният резерв на САЩ разчита на повишаване на лихвените проценти, което би трябвало да подобри американската икономика, но и да доведе до покачване на цените. Междувременно Европейската централна банка разшири своята програма за стимулиране на икономиката и държи лихвените проценти на рекордно ниски нива за подпомагане на икономиката и повишаване на инфлацията.

Доналд Тръмп: Мъжът, който се възползва от американския гняв >>>

Инвеститорите са привлечени от по-високи лихвени проценти и по-силни икономики, защото очакват по-добра възвращаемост на парите си, което тласка долара нагоре. Европа по същество е обратната страна на монетата.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп също играе роля в уравнението на валутата, защото обеща да намали данъците и да подкрепи инфраструктурните проекти./БГНЕС /

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Експерти: 1 долар скоро ще струва 1 евро".