МАЙ 29 Новини | СвятОбнови

Една традиция с ужасни последици

2 коментара0/5

Бях обрязана още като малко момиче...

Една традиция с ужасни последици
 © Сн.: iStock.com

Преди да се премести в Европа, Хасина е живяла в Етиопия. Там, съгласно традицията, още на 9-годишна възраст е бил почти изцяло изрязан половият й орган. Споменът за тази варварска процедура не я напуска ден и нощ.

Спомням си много добре онзи ден. Тогава откраднаха част от мен самата. Всичко се случи едно утро. Още спях, когато едни студени ръце ме сграбчиха и ме отведоха в гората. Тикнаха ме в някаква колиба. Не разбирах какво става, но умирах от страх. Съблякоха ме и ми запушиха устата с парцал, за да не викам. Четири жени ме тръшнаха на пода и здраво ме държаха за ръцете и краката. Никой не ми обясняваше какво става.

После някой разтвори краката ми. След секунди усетих ужасна, непоносима болка. Сякаш ми бяха отрязали крак или ръка. Мъчителите ми не бяха си направили труда да ми сложат упойка или поне някакво успокоително. По-късно разбрах, че са изрязали клитора, срамните устни и част от влагалището ми. След това пред очите ми се спусна черна завеса. Когато дойдох в съзнание, бедрата ми бяха в кръв. Страхът беше сковал гърлото ми.

Исках само едно – да умра. Превързаха ме с ивица бял плат, като преди това зашиха раната с бодли. По-късно разбрах, че са ми оставили малък отвор, за да мога да уринирам и за да се оттича кръвта по време на месечния ми цикъл.

Останах потресена, когато встрани от мъчителите ми видях собствената си майка. Тя разговаряше с жената, която ме беше осакатила...

След това завързаха краката ми с голяма зелена кърпа, за да може раната да зарасне. Страданията ми щяха да продължат месеци наред. Мажеха ме с някаква смес от треви и пепел, за да успокоят болките ми. Ефектът беше нищожен, болките продължаваха, сякаш ме бяха полели с киселина.

Като станах на 17, ме омъжиха. Мъжът ми беше на 31 години. В нашата страна сватбата не е нещо, за което си мечтаеш дълго преди това. Цяла седмица не спрях да плача.

Пред първата брачна нощ отново влязох в “операционната” – този път да ме ”разшият”, за да може съпругът ми да ме обладае. Когато той поиска да правим секс, болката и кръвотечението бях толкова силни, че изгубих съзнание. След като се свестих, останах легнала и кървях часове наред. Постоянно се страхувах, че това страдание ще се повтори. Никое човешко същество не би искало да преживее подобно нещо. Но когато си омъжена и си в страна като моята, по отношение на секса нямаш избор.

Когато започнах да раждам децата си, болката отново беше нечовешка. Всеки път зарасналата рана се отваряше отново. И отново ме “закърпваха” по познатия начин. Животът ме се превърна в низ от страдания. Никога не приех като нещо редно и нормално това, което правеха с мен. За щастие децата ми са в добро здраве и аз съм жива. Това е най-важното.

Днес не мога да отъждествя секса с представата за удоволствие. Някои обрязани жени в края на краищата съумяват да изпитат някаква повече или по-малко голяма сексуална наслада. Но не и аз. Когато слушам неосакатените жени да говорят за половия си живот, оставам удивена. Те ми разказват за нещо напълно непознато за мен. Аз никога няма да изпитам тази форма на физическо удоволствие. Дори не мога да си представя какво би трябвало да усещам. И как да живееш нормално със съзнанието, че нещо ти липсва и че не можеш никога да го имаш.

Имам и много проблеми със здравето. Бъбреците ми не са наред. Месечният ми цикъл се е превърнал в период на истинско страдание. Когато ходя по малка нужда изпитвам болка. А ако не открия тоалетна, се изпускам неволно.

Много хора в Европа не знаят, че в Африка обрязването на жените е много честа практика. Тукашните жени не проумяват как майките могат да подлагат дъщерите си на такова варварско изтезание. Но не трябва да забравят колко са силни традициите. Особено от района, където съм се родила. Трудно е да се противопоставиш на практика, на която и майка ви, и баба ви са станали също жертва. Онези, които дръзват да се разбунтуват, нямат никакъв шанс да се омъжат. Никой мъж няма да вземе жена, която не е обрязана. В техните очи това е гаранция, че младоженката ще бъде девствена в първата брачна нощ. А всички родители искат дъщерите им да се омъжат. По нашите селски краища сватбата е най-важният момент в живота на едно момиче. И всяка една обрязана жена предизвиква уважение. И обратното – ако не е преминала през този мъчителен ритуал, считат я за позор за рода. А и за едно обрязано момиче семейството на жениха дава много по-голям откуп.

Дъщеря ми няма да бъде обрязана. Искам да й направя този подарък.
За упоритите последователи на традицията обрязването е въпрос на “хигиена”. Те считат гениталиите на жената за нечисто място. Затова за тях обрязването е идеалното решение. В Европа тези аргументи са глупави и смешни, но в Африка нещата стоят по различен начин. Необрязаните момичета биват отхвърляни от общността и се чувстват нещастни. Колкото и да е парадоксално, те предпочитат да бъдат осакатени по такъв болезнен начин, за да не бъдат различни. Това е реалността в Африка.

Сега живея в Европа и вече съм възприела тукашния начин на мислене. Няма да позволя дъщеря ми да бъде обрязана и ще й спестя това страдание. Искам да й направя подарък. Когато си отрежете пръста, известно време ви боли, но после раната зараства и забравяте за болката. Но когато други жени, които действат в пълно съгласие с майка ви, ви накарат да преживеете ада, който аз преживях, белезите от раната никога не изчезват напълно. Понякога имам чувството, че не само тялото, но и душата ми е осакатена завинаги. Усещам едновременно и гняв, и пълна вътрешна разруха. И постоянно миналото ми напомня за себе си като нажежено клеймо.

Не мисля да се боря срещу този ужасен обичай. Искам само спокойствие. Искрено се възхищавам от Уорис Дирие, сомалийска актриса и топмодел, която се бори срещу обрязването. Може би хора, силни като нея, ще успеят да променят нещо. Струва ми се, че ще минат още много години, преди нещо наистина да се промени.

Виждам, че в Западна Европа всички са за това тази варварска практика да бъде прекратена. Но как реално ще помогнат на африканските жени? Как ще прекратят една традиция с вековна история? Сърцето ми се къса, като си помисля за онези млади момичета, които тепърва ще преживеят този жесток ритуал. На никого не пожелавам това. Дори и на най-злия си враг...

Обрязването в наши дни

  • Смята се, че днес има около 130 милиона жени по света, на които са изрязани в една или друга степен половите органи. Всеки ден на подобно изтезание биват подложени около 6000 момичета или над 4 на всяка минута.
  • Обрязването на жени се практикува не само в Африка, но и Близкия изток, в Югоизточна Азия и части от Латинска Америка.
  • Негова жертва стават малки момичета на възраст между 6 и 12 години. През последните години обаче долната възрастова граница все повече пада. Случва се да бъдат осакатени по подобен начин дори бебета, ненавършили година. В други случаи подобна “операция” се прилага спрямо млади жени след раждането на първото им дете.
  • Обрязването често завършва със смъртта на жертвата. При тази “операция” се използват нестерилизирани ножове, парчета стъкло и дори заострени камъни. Жените, които извършват тази процедура, нямат никакво медицинско образование. Не се използва никаква упойка, която да намали ужасната болка. Затова често се стига до кръвоизливи и до инфекции, в резултат на които жертвата умира. Оживелите цял живот носят със себе си физическите и психически травми.
  • В дългосрочен план уврежданията са белези и незаздравели рани, които са силно болезнени при полов контакт или ходене. Увеличава се рискът от помятания и усложнения при раждането, от поява на камъни в бъбреците. Наред с това възникват трудности при уриниране, периодични инфекции на полово-отделителната система, появата на абцеси и кисти, анемия, болезнена менструация и др.

2 коментарaДобави коментар »

raniva

От raniva27.11.2016, 10:07 ч.

Дали е базирана по живота на споменатата в текста манекенка? Ако ти се чете за още варварски ритуали по света, препоръчвам "Снежно цвете и тайното ветрило".

Виж всички коментари за "Една традиция с ужасни последици".