ЮНИ 24 Новини | СвятОбнови

Дания е най-доброто място на живот за жените, България е по-средата

От 0 коментара0/5

Дания е най-добрата страна на живот за жените, а България заема 30-то място, показва ново проучване, цитирано от британския в. „Индипендънт“.

Дания е най-доброто място на живот за жените, България е по-средата
 © Сн.: iStock.com

Данните на американската медийна компания „The US News and World Report“ се базират на мнението на 7000 жени, които са помолени да оценят 60 държави по пет критерия, сред които равенство на половете, равенство на дохода, сигурност и напредък.

Заедно с Дания челната тройка включва още Швеция на 2-ро и Канада на 3-то място.Нидерландия е на четвърто място, следвана от Нова Зеландия, Германия, Великобритания, Люксембург и Австрия.

Списъкът с най-добрите страни на живот за жени е част от общата класация на компанията за най-добрите страни на живот. В нея на челно място застава Германия.

Според изследователите от доклада високото място на Дания, която е десета в общата класация, се дължи на щедростта по отношение на социалните грижи в страната. Освен почти безплатните си здравни грижи и образователна система, Дания предлага майчински помощи, базирани на дохода, както и политика за родителски отпуск, който е „един от най-гъвкавите в ЕС“.

 

Вижте също:

Копенхаген – домът на Малката русалка>>>

 

 

При държавите, който са най-подходящи за жени, България се нарежда на 30-то място, а в общия списък заемаме 48-та позиция.

Две места преди нас в класацията за добри страни за живот на жени са Саудитска Арабия (28-мо място) и Русия (29-то място). И двете държави неведнъж са критикувани заради отношението си към човешките права, а Саудитска Арабия е критикувана и заради отношението си по-специално към жените.

Веднага след нас в списъка са Перу (31-во място) и Панама (32-ро място).

От балканските държави най-висок резултат има Гърция, която заема 21-во място.

Освен класацията за най-добро място на живот за жени, „The US News and World Report“ включват и още няколко подкласации като „Най-добра държава за учене в чужбина“, „Най-добро място за "зелен начин" на живот“, „Най-добро място за централа на корпорация“ и други. В почти всички от тях нашата страна се нарежда във втората половина на списъците, т. е. след 30-то място.

  • Най-добър резултат имаме в класацията за най-прозрачни държави, където сме поставени на 23-то място.
  • Най-лош резултат имаме в класацията за най-влиятелни държави, където сме 55-и. 
Още за: Дания, жени

Още от "Свят"

Хелмут Кол

Почина Хелмут Кол – канцлерът на германското единство

На 87-годишна възраст помина Хелмут Кол, канцлерът на германското единство, съобщи „Билд“.

Швейцария отново е начело като държава с най-много иновации

Швейцария отново е начело като държава с най-много иновации

За седми пореден път Швейцария е на първо място в годишната класация на „Глобалния иновационен индекс”, се съобщава в оповестен доклад.

Мелания и Барън се преместиха в Белия дом

Мелания и Барън се преместиха в Белия дом

От неделя вечерта Белият дом има двама нови наематели: първата дама Мелания Тръмп и синът ѝ Барън в крайна сметка се присъединиха към президента на САЩ Доналд Тръмп.