ЯНУ 19 Новини | СвятОбнови

9 неща, с които ще запомним Барак Обама

От 0 коментара0/5

След броени дни изтича 8-годишният мандат на Барак Обама. Неговото място ще заеме политическата му противоположност Доналд Тръмп, който ще седне на президентския стол на 20-ти януари. С какво ще запомним Барак Обама?

9 неща, с които ще запомним Барак Обама
 © Guliver/ Getty

1. Барак Обама - първият чернокож президент на САЩ

Ако историците трябваше да напишат само едно нещо за Барак Хюсеин Обама, те вероятно щяха да отбележат, че след 143 години робството в Щатите е напълно премахнато, с избирането на чернокожия сенатор на Илинойс за държавен глава на страната.

2. Финансовият срив на Уолстрийт

През първия си мандат президентът завари криза на пазара за имоти и финансов срив на Уолстрийт. Той се изправи пред една паникьосана икономика и застана срещу идеологическата опозиция на фискалните стимули, удължавайки държавни разходи до 831 млрд. долара и осигуряване на добър баланс за икономиката. За жалост политическите и социални трусове от този финансов катаклизъм още се усещат.

3. Убийството на Осама бин Ладен

Съобщението за убийството на Осама бин Ладен навярно е едно от изявленията на Обама, които светът ще запомни завинаги. Тези му думи донесоха успокоение за много хора, но предизвика и гнева на обществеността заради невъзможността на могъщата страна да опази човека, отговорен за атаките от 11-ти септември.

барак обама, осама бин ладен

2 май 2011 - Барак Обама обявява, че Осама бин Ладен е бил убит

 

4. Контрол върху притежанието на оръжие

Много от законодателните мерки на отиващия си държавен глава не минаха през Сената, въпреки че той се бори със зъби и нокти за по-миротворна Америка. Най-запомнящи се бяха исканията да се заключи затвора в Гуантанамо и да се въведе по-строг контрол върху притежанието на оръжие – бичът на голямата държава, заливана всяка година от стрелби на обществени места.

Вижте също:

Барак Обама е най-скъпоплатеният президент >>>

5. САЩ срещу ядреното оръжие

Повече от две десетилетия САЩ се опитва да увеличи санкциите и тайните операции срещу получаването на ядрено оръжие на Иран. Само преди броени дни допълнителните данъци бяха възобновени, което ядоса Иран и доведе до редица международни дебати и срещи на върха.

барак обама

6. Участието на САЩ във войната в Сирия

Един от големите тестове за президента беше участието на САЩ във войната в Сирия. Дори когато Башар Асад се закани да използва химически оръжия, а хиляди цивилни бяха убити, той отхвърли призивите да се оттегли от конфликта. Сирия вероятно ще бъде в криза години напред. Критиците спорят дали и доколко е била успешна външната политика на държавния глава.

7. Срещу климатичните промени

Докато Джордж Буш-Младши не обръщаше кой знае какво внимание на изменението на климата, Барак Обама беляза мандата си с прилив от законодателни мерки в полза на околната среда, предлагайки редица мерки за опазване на горите, водите, морските екосистеми, за ограничаване на емисиите на въглероден диоксид и увеличаване на производството на енергия от възобновяеми източници. Той се опита да съхрани за по-дълго и ледниците на Аляска, втурвайки се към ратифициране в Париж на ново международно споразумение за климата.

8. Барак Обама и достъпът до здравеопазване

Ключова бе още една реформа – тази за универсално здравеопазване и максимално улеснен достъп до медицински грижи. За целта бяха удължени здравните застраховки на милиони граждани.

9. Барак Обама и стъпки към мир с Латинска Америка

Голямо историческо значение има и посещението в Куба, което даде надежди за приятелство и партньорство между двете съседни държави.

барак обама и хуан мануел сантос

Барак Обама на среща с президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос

 

Обама се опита да затвърди добрите отношения и със страните от Латинска Америка - той стисна ръката на Уго Чавес, на никарагуанския президент Даниел Ортега и посети гроба на популярен салвадорски свещеник, убит от американските „ескадрони на смъртта“. /АФП/

Вижте също:

Любовната история на Барак и Мишел Обама >>>

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "9 неща, с които ще запомним Барак Обама".

Още от "Свят"

Барак Обама

Обама завършва мандата си с "Да, ние го направихме"

Барак Обама заяви във вторник вечерта в Чикаго, че Америка е сега "по-добро място и е по-силна", отколкото когато той встъпи в длъжност.

Стотици караха колело на -30 градуса в Москва

Стотици караха колело на -30 градуса в Москва

Стотици верни велосипедисти не се уплашиха от ниските температури до минус 30 градуса по Целзий в Москва, включвайки се в масово колоездене през руската столица.

Извънредното положение в Турция бе удължено

Извънредното положение в Турция бе удължено

Турският парламент одобри във вторник удължаване с три месеца на извънредното положение в страната. То бе въведено след опита за преврат през юли, който се провали.