МАЙ 27 Новини | СвятОбнови

19-годишна пакистанка става най-младият посланик на мира на ООН

От 0 коментара0/5

Пакистанската студентка и Нобелов лауреат Малала Юсафзаи беше избрана за най-младия посланик на мира на ООН.

Малала Юсафзаи
Малала Юсафзаи © Guliver/Getty Images

19-годишната Малала Юсафзаи ще фокусира усилията си основно върху достъпа до образование на жените по света, предава „Би Би Си”.

Малала става известна през 2012 година с публикациите си в защита на възможностите за образование на момичетата в долината Сват, където активното талибанско движение пречи на този процес. За да възпрепятстват опитите й да разпространява идеите си, талибаните се опитват да я убият и я прострелват в главата. Тя обаче оцелява.

Бременната Амал Клуни изнесе реч в централата на ООН (снимки) >>>

По думите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш Малала Юсафзаи е „символ на вероятно най-важното нещо на света - образованието”.

През 2013 г. Малала Юсафзаи получава от Европейския парламент Наградата за свобода на мисълта „Сахаров“, а през 2014 година Нобелова награда за мир „за борба срещу потискането на деца и младежи и за правото на децата на образование“. /БГНЕС/

Кейт Бланшет стана посланик на добра воля ва ООН >>>

Още от "Свят"

Стивън Хокинг: Трябва да намерим нов дом на друга планета

Стивън Хокинг: Трябва да намерим нов дом на друга планета

Британският физик теоретик Стивън Хокинг отново предупреди, че оцеляването на човечеството зависи от това дали хората ще успеят да си намерят нов дом на друга планета.

Делфин

WWF: Трябват спешни мерки са спасяването на най-малките делфини

Последните 30 останали екземпляра от вакитите (калифорнийски морски свине) изискват спешни действия за спасяването на вида, се посочва в ново изследване на WWF.

Мексико сити

Мексико обяви първо ниво екологична тревога

В понеделник мексиканската столица обяви първо ниво на екологична тревога, след като във въздуха бяха отчетени завишени нива на озон.