ЮНИ 27 Новини | Наука и технологияОбнови

Земята може да е дом на над 1 трилион вида

От 0 коментара0/5

Земята може да е дом на над 1 трилион различни вида, което ще означава, че човекът е открил само една незначително малка част от тях – едва една хилядна от 1%.

Земята може да е дом на над 1 трилион вида
 © Архив

Това впечатляващо заключение става ясно от най-мащабното провеждано някога изследване на флората и фауната на планетата, пише научното издание „Сайънс алърт“. То е проведено от американски екип изследователи, които са обединили над 35 000 отделни анализа на различни видове, част от които видими само от микроскоп.

Този масивен сбор от документирани форми на живот покрива 5,6 милиона вида, данни за които са събирани от океани и земни масиви по цялото земно кълбо. И ако предположението на учените се окаже вярно, то човечеството ще има още много да открива за своя дом - Земята.

„Установяването на броя на видовете на Земята е сред най-големите предизвикателства в биологията“, коментира един от изследователите в екипа Джей Т. Ленън. “Нашето проучване комбинира най-големите достъпни бази данни с екологични модели и нови екологични закони за това как биоразнообразието се отнася към изобилието. Това ни дава нови и точни изчисления за броя на микробните видове на Земята“, допълни той.

Заснеха как "диша" планетата Земя >>>

Нашият анализ предполага, че има повече микробни видове на Земята, отколкото са звездите в нашата галактика“, допълни Ленън. „Подобни открития водят до големи промени в това как виждаме дървото на живота. Почти със сигурност ще бъде необходимо пренаписване на учебниците по биология“, каза още той.

Според Ленън по-старите изчисления се базират на проучвания, които не представляват в достатъчна степен разнообразието на видове. „До скоро ние не разполагахме с инструментите, с които да изчислим броя на микробните видове в природата. Напредъкът на новите технологии за генетичен ред осигурява безпрецедентно голям набор от нова информация“, допълни той.

Благодарение на повечето данни учените са създали нова скала за изчисляване, която дава предположение за това колко все още неоткрити форми на живот съществуват в околната ни среда. Благодарение на тези нови методи за изчисление учените са установили, че на Земята могат да съществуват повече от 1 трлн. различни вида, а за човечеството остава да открие и класифицира 99,999% от тях. /БГНЕС /

Още за: Земя

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Земята може да е дом на над 1 трилион вида".

Още от "Наука и технология"

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

Европейската комисия може да наложи на американската интернет и софтуерна корпорация Google глоба от над 1 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара на услуги за търсене.

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Вълна от цифрова „пропаганда”, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят.

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Дизел–електрическата неатомна подводница „Кронщад” от проект 677 тип „Лада” ще стане първата руска военна подводница с анаеробна (независима от външен въздух) енергийна система, пише ”Известия”.