МАЙ 29 Новини | Наука и технологияОбнови

За година паяците изяждат повече месо от всички хора, взети заедно

От 0 коментара0/5

В рамките на една година паяците изяждат до два пъти повече месо в сравнение с хората, показва ново проучване върху хранителните навици на безгръбначните животни.

За година паяците изяждат повече месо от всички хора, взети заедно
 © iStock

Според данните за 12 месеца паяците консумират месо в размер на до 800 млн. тона. И макар това число да изглежда притеснително голямо, според учени малките многокраки насекоми всъщност по този начин извършват изключително полезна дейност.

Над 90% от хранителния им режим е съставен от насекоми и с унищожаването на милиони тонове от тях всяка година паяците са важен фактор в естествената екосистема.

Нашите изчисления ни позволиха за първи път да установим в глобален мащаб, че паяците са основните естествени врагове на насекомите“, посочва биолога Мартин Нифелер от Университета в Базел, Швейцария, цитиран от научното издание „Сайънс алърт“. „Заедно с други ядящи насекоми животни като мравките и птиците, те помагат да се намали значително популацията на множество насекоми. По тази причина паяците имат значителен принос за поддържането на екологичния баланс в природата“, допълни още той.

Заедно с еколога Клаус Биркхофер от Университета Лунд в Швеция, Нифелер е анализирал данни от предишни проучвания, за да може да разбере колко точно храна консумират паяците за година.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да предпазим дома си от паяците? >>>

Според изчисленията на планетата има около 25 млн. тона паяци, които за година могат да изядат между 400 и 800 тона плячка. За сравнение всички хора на планетата, взети заедно, консумират месо и риба в обем на между 280 и 500 млн. тона годишно.

Тези изчисления изтъкват важната роля, която ловът на паяците играе в полуестествените и естествените хабитати“, посочва още Нифелер, който се надява, че това проучване ще помогне за признанието на ползата от паяците за околната среда. /БГНЕС /

Още от "Наука и технология"

„Касперски“ предупреди за възможна епидемия от вируси за смартфони

„Касперски“ предупреди за възможна епидемия от вируси за смартфони

Броят на зловредните кодове за мобилни устройства започва да расте, което може да доведе до епидемия от вируси за смартфони.

Път към безопасно възпроизводство на хора в космоса

Път към безопасно възпроизводство на хора в космоса

Японски учени направиха крачка напред към постигане на нормално човешкото възпроизводство в космическото пространство, въпреки негативното влияние на космическата радиация.

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

Учени установиха, че пет определени вида дървесни ядки намаляват рязко риска от рецидиви при рак на дебелото черво. Това са бадеми, пекани, орехи, лешници и кашу.