МАР 28 Новини | Наука и технологияОбнови

За година паяците изяждат повече месо от всички хора, взети заедно

От 0 коментара0/5

В рамките на една година паяците изяждат до два пъти повече месо в сравнение с хората, показва ново проучване върху хранителните навици на безгръбначните животни.

За година паяците изяждат повече месо от всички хора, взети заедно
 © iStock

Според данните за 12 месеца паяците консумират месо в размер на до 800 млн. тона. И макар това число да изглежда притеснително голямо, според учени малките многокраки насекоми всъщност по този начин извършват изключително полезна дейност.

Над 90% от хранителния им режим е съставен от насекоми и с унищожаването на милиони тонове от тях всяка година паяците са важен фактор в естествената екосистема.

Нашите изчисления ни позволиха за първи път да установим в глобален мащаб, че паяците са основните естествени врагове на насекомите“, посочва биолога Мартин Нифелер от Университета в Базел, Швейцария, цитиран от научното издание „Сайънс алърт“. „Заедно с други ядящи насекоми животни като мравките и птиците, те помагат да се намали значително популацията на множество насекоми. По тази причина паяците имат значителен принос за поддържането на екологичния баланс в природата“, допълни още той.

Заедно с еколога Клаус Биркхофер от Университета Лунд в Швеция, Нифелер е анализирал данни от предишни проучвания, за да може да разбере колко точно храна консумират паяците за година.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да предпазим дома си от паяците? >>>

Според изчисленията на планетата има около 25 млн. тона паяци, които за година могат да изядат между 400 и 800 тона плячка. За сравнение всички хора на планетата, взети заедно, консумират месо и риба в обем на между 280 и 500 млн. тона годишно.

Тези изчисления изтъкват важната роля, която ловът на паяците играе в полуестествените и естествените хабитати“, посочва още Нифелер, който се надява, че това проучване ще помогне за признанието на ползата от паяците за околната среда. /БГНЕС /

Още от "Наука и технология"

"Избягала" черна дупка разказва за вселенски катаклизъм

"Избягала" черна дупка разказва за вселенски катаклизъм

Американски учени откриха свръхмасивна черна дупка, която се е отдалечила от центъра на своята галактика на разстояние над 35 хиляди светлинни години.

Арктическите ледове са отново с рекордно най-малко площ през тази зима

Арктическите ледове са отново с рекордно най-малко площ през тази зима

Ледовете в Северния ледовит океан достигнаха тази зима най-малката си площ от 38 години насам, което е знак за ускоряване на затоплянето на климата, считат учени.

Предрекоха сблъсък на Земята с Марс

Предрекоха сблъсък на Земята с Марс

Геофизикът Стивън Майърс и колегите му от Уискънсинския университет в Медисън, САЩ, допускат сблъсък на Земята и Марс след милиарди години, пише изданието Scientific American.