АПР 25 Новини | Наука и технологияОбнови

За година паяците изяждат повече месо от всички хора, взети заедно

От 0 коментара0/5

В рамките на една година паяците изяждат до два пъти повече месо в сравнение с хората, показва ново проучване върху хранителните навици на безгръбначните животни.

За година паяците изяждат повече месо от всички хора, взети заедно
 © iStock

Според данните за 12 месеца паяците консумират месо в размер на до 800 млн. тона. И макар това число да изглежда притеснително голямо, според учени малките многокраки насекоми всъщност по този начин извършват изключително полезна дейност.

Над 90% от хранителния им режим е съставен от насекоми и с унищожаването на милиони тонове от тях всяка година паяците са важен фактор в естествената екосистема.

Нашите изчисления ни позволиха за първи път да установим в глобален мащаб, че паяците са основните естествени врагове на насекомите“, посочва биолога Мартин Нифелер от Университета в Базел, Швейцария, цитиран от научното издание „Сайънс алърт“. „Заедно с други ядящи насекоми животни като мравките и птиците, те помагат да се намали значително популацията на множество насекоми. По тази причина паяците имат значителен принос за поддържането на екологичния баланс в природата“, допълни още той.

Заедно с еколога Клаус Биркхофер от Университета Лунд в Швеция, Нифелер е анализирал данни от предишни проучвания, за да може да разбере колко точно храна консумират паяците за година.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да предпазим дома си от паяците? >>>

Според изчисленията на планетата има около 25 млн. тона паяци, които за година могат да изядат между 400 и 800 тона плячка. За сравнение всички хора на планетата, взети заедно, консумират месо и риба в обем на между 280 и 500 млн. тона годишно.

Тези изчисления изтъкват важната роля, която ловът на паяците играе в полуестествените и естествените хабитати“, посочва още Нифелер, който се надява, че това проучване ще помогне за признанието на ползата от паяците за околната среда. /БГНЕС /

Още от "Наука и технология"

Гъсеница, отглеждана за стръв, ще изяжда пластмасовите отпадъци

Гъсеница, отглеждана за стръв, ще изяжда пластмасовите отпадъци

Гъсеница, отглеждана обичайно за рибарска стръв, яде с удоволствие известната с устойчивостта си пластмаса, съобщиха учени.

„Фейсбук” иска да прочете ума ти..за да разбере какво искаш да напишеш

„Фейсбук” иска да прочете ума ти..за да разбере какво искаш да напишеш

По време на годишната си конференция социалната медия „Фейсбук” разкри част от проектите си, които ще позволят на потребителите да пишат съобщения с ума си и да чуват думи чрез кожата си.

Река в Канада изчезна за четири дни

Река в Канада изчезна за четири дни

За първи път в съвременната история учени наблюдаваха как цяла една река изчезва само в рамките на четири дни.