МАЙ 29 Новини | Наука и технологияОбнови

Умни гривни и часовници ни казват кога да отидем на лекар

От 0 коментара0/5

Изследователи са разработили биосензори, които ще могат да засичат промени в телесните ни функции и да предупреждават за възможни болести.

Умни гривни и часовници ни казват кога да отидем на лекар
 © iStock

Скоро часовниците и гривните, които носим на ръцете си, ще могат да ни предупреждават, ако имаме здравословен проблем. Изследователи, съвместно с американския Национален здравен институт, са разработили биосензори, които, вградени в аксесоари, ще могат да засичат промени в телесните ни функции и да предупреждават за възможни болести, преди дори да се появят симптоми, пише научното издание „Сайънс алърт“.

Промените в сърдечния ритъм, кръвното налягане и телесната температура могат да са признаци за здравословни проблеми като сърдечносъдови болести или инфекции. И макар тези показатели да се измерват при рутинни медицински прегледи, без по-задълбоченото им наблюдение те биха могли да се влошат незабелязано.

Том Форд готви колекция швейцарско качество часовници >>>

В допълнение, тези параметри са различни при отделните хора и дори в различните части на денонощието, така че отчитането им веднъж или два пъти в годината не е достатъчно, за да се извлече полза за здравето.

Биосензорите могат да се носят по тялото, подобно на фитнес тракери, които измерват пулса и телесната температура при спортисти и в същото време да събират регулярно информация и да сигнализират при промяна на някой от параметрите.

До този извод учените са стигнали, след като в продължение на даден период са следели показателите на няколко човека, заболели впоследствие от различни заболявания.

Първоначално те са наблюдавали показателите на мъж, който в рамките на две години е носил седем различни устройства. Всяко едно от тях е измервало различни негови телесни функции като сърдечен ритъм, нива на активност и дори облъчване с радиация. Те са правили над 250 000 измервания на ден.

Удобства и нови технологии върху китката >>>

По време на проучването първият наблюдаван доброволец е бил диагностициран с Лаймска болест. Появата на симптомите на болестта е била предшествана от изменения в температурата и сърдечния ритъм, които са били необичайно високи. По този начин изследователите са установили, че с редовното измерване на тези параметри могат да се предвидят промени в здравословното състояние.

В рамките на експеримента още трима доброволци са заболели от различни видове болести, като и при тримата се наблюдава ускоряване на сърдечния ритъм. Чрез тази информация екипът е създал алгоритъм, чрез който да се идентифицират възможни заболявания само чрез промени на сърдечния ритъм.

Макар подобни устройства да са далеч от диагностицирането на болести, те могат да предупреждават за възможни рискове за здравето, включително и евентуалното развиване на диабет тип две. /БГНЕС /

Още от "Наука и технология"

„Касперски“ предупреди за възможна епидемия от вируси за смартфони

„Касперски“ предупреди за възможна епидемия от вируси за смартфони

Броят на зловредните кодове за мобилни устройства започва да расте, което може да доведе до епидемия от вируси за смартфони.

Път към безопасно възпроизводство на хора в космоса

Път към безопасно възпроизводство на хора в космоса

Японски учени направиха крачка напред към постигане на нормално човешкото възпроизводство в космическото пространство, въпреки негативното влияние на космическата радиация.

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

Учени установиха, че пет определени вида дървесни ядки намаляват рязко риска от рецидиви при рак на дебелото черво. Това са бадеми, пекани, орехи, лешници и кашу.