ЮНИ 27 Новини | Наука и технологияОбнови

Учени откриха огромна галактика, гравитираща около Млечния път

От 0 коментара0/5

Огромна галактика се движи около нашия Млечен път, установиха британски астрономи.

Учени откриха огромна галактика, гравитираща около Млечния път
 © Архив

Новооткритото небесно тяло, чието име е „Кратер 2“, се намира “само“ на 400 000 светлинни години от нас и вече си спечели титлата на четвъртата най-голяма галактика, обикаляща около нашата, пише научният сайт „Сайънс алърт“.

Как обаче в такъв случай подобно небесно тяло става известно чак сега? Звездите в „Кратер 2“ са толкова отдалечени една от друга, което прави галактиката толкова тъмна, че до сега е била засенчвана от своите по-светли съседи. Тези звезди дори се нареждат сред едни от най-тъмните засичани във Вселената.

„Това наистина е много рядко откритие“, заяви водещият изследовател Василий Белокуров от Университета в Кеймбридж. „Галактика като „Картър 2“ е нещо като невидим обект“.

Доколкото е известно на астрономите нашият Млечен път се обикаля от 49 други галактики. След това откритие обаче се предполага, че техният брой може да е много по-голям, в случай, че има други подобни тъмни галактики, останали скрити заради своята бледа светлина.

„Кратер 2“ за първи път е засечена през януари, когато астрономи са използвали компютърен алгоритъм, с който са изследвали снимки на Големия телескоп в Чили.

Тъй като галактиките нямат точно определени краища, астрономите често описват техните размери, определяйки т.нар. „диаметър на половината светлина“, което е диаметърът на части от галактиката, които излъчват поне половината от своята светлина.

На тази база учените са установили, че „Кратер 2“ има диаметър от около 7000 светлинни години, което означава, че ако можеше да я видим, тя щеше да има размер два пъти този на луната.

През последните 10 години броят на известните на човечеството сателитни на Млечния път галактики се е увеличил двойно, което показва колко малко знаем за космоса около нас.

В същото време има предположения, че самата „Кратер 2“ може да принадлежи към малка група галактики, които се приближават към Млечния път. /БГНЕС/

Още от "Наука и технология"

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

Европейската комисия може да наложи на американската интернет и софтуерна корпорация Google глоба от над 1 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара на услуги за търсене.

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Вълна от цифрова „пропаганда”, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят.

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Дизел–електрическата неатомна подводница „Кронщад” от проект 677 тип „Лада” ще стане първата руска военна подводница с анаеробна (независима от външен въздух) енергийна система, пише ”Известия”.