ЮНИ 26 Новини | Наука и технологияОбнови

Учени откриха ново състояние на материята

От 1 коментар0/5

Изследователи откриха нови доказателства за наличието на мистериозно ново състояние на материята. То е известно като „квантова спинална течност“.

Учени откриха ново състояние на материята
 © Архив

При „квантова спинална течност“ електроните - едни от основните неразделими градивни частици на материята - се разбиват на други квазичастици.

За първи път учените предполагат за съществуването на такова състояние в магнетизирани материали още преди 40 години, но независимо от множеството данни за наличието му досега това състояние не беше наблюдавано в естествено състояние. Сега обаче то е било засечено в двуизмерен материал, наподобяващ графена, пише научното издание „Сайънс алърт“.

„Това е ново квантово състояние на материята, което е предвидено, но не е наблюдавано преди“, заяви Йоханес Кноле от Университета в Кеймбридж, който е участвал в опитите на материала.

Изследователите са успели да открият следи от квантова спинална течност в материал, като са наблюдавали т. нар. процес на електронно фракциониране. Той от своя страна води до разделянето на електроните в квантовата спинална течност.

При това състояние електроните не се разделят точно на по-малки части, а образуват т. нар. квазичастици. Сами по себе си те не са отделни частици, а представляват научна концепция, с която учените обясняват особеното поведение на някои частици.

„Това е напълно ново попълнение към списъка с квантови състояния на материята“, заяви Кноле, според когото откритието е важна стъпка към човешкото разбиране на квантовата материя и предлага възможности за нови експерименти. /БГНЕС /

Още от "Наука и технология"

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Вълна от цифрова „пропаганда”, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят.

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Дизел–електрическата неатомна подводница „Кронщад” от проект 677 тип „Лада” ще стане първата руска военна подводница с анаеробна (независима от външен въздух) енергийна система, пише ”Известия”.

Бил ли е предшественикът на човека българин

Бил ли е предшественикът на човека българин

Представете си равнина, подобна на савана с ниска растителност, сред която бродят жирафи. Това е днешна България преди седем милиона години, и там, а не в Африка, днешните учени търсят следи от най-старите човешки предци.