МАЙ 25 Новини | Наука и технологияОбнови

Учени откриха ново състояние на материята

От 1 коментар0/5

Изследователи откриха нови доказателства за наличието на мистериозно ново състояние на материята. То е известно като „квантова спинална течност“.

Учени откриха ново състояние на материята
 © Архив

При „квантова спинална течност“ електроните - едни от основните неразделими градивни частици на материята - се разбиват на други квазичастици.

За първи път учените предполагат за съществуването на такова състояние в магнетизирани материали още преди 40 години, но независимо от множеството данни за наличието му досега това състояние не беше наблюдавано в естествено състояние. Сега обаче то е било засечено в двуизмерен материал, наподобяващ графена, пише научното издание „Сайънс алърт“.

„Това е ново квантово състояние на материята, което е предвидено, но не е наблюдавано преди“, заяви Йоханес Кноле от Университета в Кеймбридж, който е участвал в опитите на материала.

Изследователите са успели да открият следи от квантова спинална течност в материал, като са наблюдавали т. нар. процес на електронно фракциониране. Той от своя страна води до разделянето на електроните в квантовата спинална течност.

При това състояние електроните не се разделят точно на по-малки части, а образуват т. нар. квазичастици. Сами по себе си те не са отделни частици, а представляват научна концепция, с която учените обясняват особеното поведение на някои частици.

„Това е напълно ново попълнение към списъка с квантови състояния на материята“, заяви Кноле, според когото откритието е важна стъпка към човешкото разбиране на квантовата материя и предлага възможности за нови експерименти. /БГНЕС /

Още от "Наука и технология"

Път към безопасно възпроизводство на хора в космоса

Път към безопасно възпроизводство на хора в космоса

Японски учени направиха крачка напред към постигане на нормално човешкото възпроизводство в космическото пространство, въпреки негативното влияние на космическата радиация.

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

Учени установиха, че пет определени вида дървесни ядки намаляват рязко риска от рецидиви при рак на дебелото черво. Това са бадеми, пекани, орехи, лешници и кашу.

Откриха за първи път човешки жертвоприношения в корейски исторически обекти

Откриха за първи път човешки жертвоприношения в корейски исторически обекти

Доказателства за жертвоприношения на хора бяха открити за първи път на корейски исторически обекти, съобщиха от Сеул.