МАЙ 26 Новини | Наука и технологияОбнови

Скоро ще имплантираме спомените си в чужди мозъци

От 0 коментара0/5

Магиите от „Хари Потър” на професор Дъмбълдор скоро няма да са само на екран.

Скоро ще имплантираме спомените си в чужди мозъци
Скоро ще имплантираме спомените си в чужди мозъци © Сн.: iStock.com

Има много начини да споделите спомените си в измислени филми и телевизионни предавания. Но тези фантастични идеи скоро може да се превърнат в реалност чрез използването на електроди, имплантирани в мозъка.

Невролозите вече са започнали изпитания по импланти, които могат да намалят загубата на паметта, а в бъдеще ще бъдат създадени такива, които ще възпроизвеждат спомените ни в главите на други хора.

Изследователски екипи от Университета на Южна Калифорния и университета на Пенсилвания тестват технологията върху пациенти, болни от епилепсия.

Тези пациенти вече имат електроди, имплантирани в мозъка си, което означава, че експертите не трябва да поставят подобни импланти в главите други пациенти чрез рискована операция на мозъка.

Изследванията са фокусирани върху центъра на хипокампуса - онази част от мозъка, свързана с образуването на памет.

Хипокампусът събира сетивна информация, която след това се превръща в краткосрочни спомени, между 15 и 30 секунди. Хората със загуба на паметта обикновено имат увредена хипокампуса. Екипът, ръководен от експерта по мозъчни импланти Тед Бъргър се интересува от две конкретни области на хипокампа, наречени CA3 и CA1.

По-специално, екипът смята, че електрическият сигнал, пътуващ от CA3 до CA1, е от ключово значение за формирането на паметта. Те се опитали да пресъздадат подобен сигнал, за да възстановят функцията на хипокампуса.

За да направят това, учените анализирали мозъка на 12 пациенти с епилепсия, които трябвало да запаметяват снимки, докато учените наблюдават взаимодействието между CA3 и CA1.

Идеята на учените е, че мозъчните импланти могат да осигурят електрическа стимулация, наподобяваща ключовия сигнал на CA3 и така да подобрят паметта на пациенти с увреждане на хипокампуса. Според учените това е първата крачка към създаването на импланти, с които спомените могат да се пренасят от мозъка на един човек в този на друг. 

Още от "Наука и технология"

„Касперски“ предупреди за възможна епидемия от вируси за смартфони

„Касперски“ предупреди за възможна епидемия от вируси за смартфони

Броят на зловредните кодове за мобилни устройства започва да расте, което може да доведе до епидемия от вируси за смартфони.

Път към безопасно възпроизводство на хора в космоса

Път към безопасно възпроизводство на хора в космоса

Японски учени направиха крачка напред към постигане на нормално човешкото възпроизводство в космическото пространство, въпреки негативното влияние на космическата радиация.

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

Учени установиха, че пет определени вида дървесни ядки намаляват рязко риска от рецидиви при рак на дебелото черво. Това са бадеми, пекани, орехи, лешници и кашу.