АПР 30 Новини | Наука и технологияОбнови

Река в Канада изчезна за четири дни

От 0 коментара0/5

За първи път в съвременната история учени наблюдаваха как цяла една река изчезва само в рамките на четири дни.

Река в Канада изчезна за четири дни

Този феномен, наречен "пиратство на реки", представлява процеса, при който потока на една река се поглъща от друга. Историческите доказателства показват, че са необходими няколко хиляди години, за да се случи това.

Но при случая на река Слимс в канадския глетчер Каскавулш са били достатъчни едва четири дни – промяна, която в геологическо отношение според учените е настъпила „мигновено“ и по всяка вероятност ще остане завинаги, пише научното издание „Сайънс алърт“.

„Геолозите са наблюдавали пиратство на реки, но до колкото знаем никой не е документирал то да става в рамките на един човешки живот“, заяви Дан Шугар от Университета в Такоума, Вашингтон.

Той, както и други изследователи от екипа му, са предприели пътуване до река Слимс през миналия август, но когато са пристигнали, са установили, че тя – със своите 480 м. широчина, е изчезнала. По думите на Шугар от нея е останал един малък воден басейн с оскъдно количество вода, който е наподобявал по-скоро на „дълго, тънко езеро“, водата в което е намалявала с всеки изминал ден.

Добави описание

Въздушна снимка показва разтопен лед от глетчера Каскавулуш(вляво), който отклонява прясната вода от едната река в другата. Снимка: Dan Shugar/University of Washington Tacoma

Като се имат предвид размерите на реката, по всяка вероятност водата й е спаднала между 26 и 29 май 2016 г. За да се установи къде е отишла тя екипът е изследвал местността с помощта на дрон и хеликоптер.

През последните 300-350 години реката е била захранвана от топенето на един от най-големите глетчери в Канада – Каскавулуш. Но след като той е започнал да намалява през последните години заради глобалното затопляне, големият приток на вода е отворил нов канал през леда, насочвайки водния поток южно към река Кускавулуш.

Това означава, че сега водата, вместо да достига до Бернгово море през езерото Клуане, тя се насочва по посока на Тихия океан.

Това представлява значителна промяна и не само защото пиратството на реката е станало толкова бързо, но и защото това е първият път, в който този феномен е причинен от измененията в климата. Макар и регионът около реката да не е силно населен от хора, ефектът от изчезването на реката ще има огромни последствия върху екосистемата и може да засегне дори бъдещите доставки на вода за региона.

Учените също така посочват, че макар и по-малко вероятно, не е изключено топенето на други глетчери да предизвикат подобна „кражба“ на реки. /БГНЕС /

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Река в Канада изчезна за четири дни".

Още от "Наука и технология"

Учени откриха молекула, задействаща клетки убийци на раковия тумор

Учени откриха молекула, задействаща клетки убийци на раковия тумор

Изследователи от Берлинския институт по имунология разбраха как може да бъде спряно разпространението на рака.

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да ни погуби

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да ни погуби

Изкуственият интелект може да стане причина за гибелта на човешката цивилизация, смята известният британски учен Стивън Хокинг.

НАСА откри планета със сходни характеристики на Земята

НАСА откри планета със сходни характеристики на Земята

Националното управление на САЩ за аеронавтика и изследване на космическото пространство /НАСА/ е открило неотдавна неизвестна ледена планета с подобна на земната маса.