ЮНИ 27 Новини | Наука и технологияОбнови

Предрекоха сблъсък на Земята с Марс

От 0 коментара0/5

Геофизикът Стивън Майърс и колегите му от Уискънсинския университет в Медисън, САЩ, допускат сблъсък на Земята и Марс след милиарди години, пише изданието Scientific American.

Предрекоха сблъсък на Земята с Марс

Изследователите правят заключението, че Слънчевата система е хаотична, т.е. поведението ѝ е чувствително към промяна в условията. В конкретния случай това означава, че дори и малки промени в елементи на орбитата на планетата може да предизвика след време значителна промяна в общата динамика на системата.

Учените отбелязват, че през последните 50 милиона години орбитата на Земята леко променя формата си в интервали от 2,4 милиона години. Изменението на климата се наблюдава приблизително със същата честота. Въпреки това, както твърдят изследователите, преди около 85 милиона години периодичността на изменението е била 1,2 милиона години.

Добави описание

Удвояването на честотата на промените в климата учените обясняват с взаимодействието на Земята и Марс. Това явление, както отбелязват учените, е характерно за хаотичните системи. Това означава, че Земята и Марс през следващите милиарди години може и да се сблъскат.

Мaрс може да бъде колонизиран за 40 до 100 години >>>

Но вероятността от такава катастрофа, според експерти, е изключително малка. /БГНЕС /

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Предрекоха сблъсък на Земята с Марс".

Още от "Наука и технология"

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

Европейската комисия може да наложи на американската интернет и софтуерна корпорация Google глоба от над 1 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара на услуги за търсене.

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Вълна от цифрова „пропаганда”, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят.

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Дизел–електрическата неатомна подводница „Кронщад” от проект 677 тип „Лада” ще стане първата руска военна подводница с анаеробна (независима от външен въздух) енергийна система, пише ”Известия”.