ЮНИ 27 Новини | Наука и технологияОбнови

Писма на Айнщайн ще бъдат продадени на търг в Йерусалим

От 0 коментара0/5

Писма, писани от Алберт Айнщайн през 50-те години на миналия век, които дават представа за възгледите му за физиката, Бога и Израел, ще бъдат продадени на търг на 20 юни.

Писма на Айнщайн ще бъдат продадени на търг в Йерусалим
 © iStock/Guliver/Getty

Сайтът на аукционна къща Winners описва петте писма, писани на машина на английски и подписани от Айнщайн. Те са изпратени в периода 1951-54 година.

Сайтът оценява стойността им между 31 000 и 46 000 долара.

Добави описание

В писмо до известния физик Дейвид Бом Айнщайн коментира връзката, която колегата му прави между квантовата теория и релативистичната теорията на полето.

„Трябва да призная, че не съм в състояние да разбера как може да се постигне подобно обединяване”, пише Айнщайн.

В писмото има и уравнение, писано на ръка, и подпис на изпращача.

Бом е роден в САЩ в еврейско семейство. Той работи с Айнщайн в Принстънския университет преди да избяга в Бразилия след като губи работата си по време на макартизма в САЩ.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Библия на Айнщайн продадена за 68 500 >>>

В писмо до Бом от 1954, който тогава живее в Сао Пауло, Айнщайн изказва съпричастие с търсенията на колегата си в сложната му теоретична работа.

„Ако Бог е създал света, първата му грижа със сигурност е била да направи така, че да ни е трудно да го разберем. От 50 години имам силно усещане за това”, признава Айнщайн.

Аукционната къща съобщи, че писмата на Айнщайн са от имението на покойната вдовица на Бом.

Добави описание

В друго писмо от 1954 става дума за възможността Бом да се премести в Израел, създаден през 1948 година. Айнщайн, който е отклонил предложение да стане президент на младата държава, смята, че е моментът не е подходящ за подобна стъпка.

„Израел е интелектуално жизнен и интересен, но предлага много ограничени възможности и да отидеш там с намерение да си тръгнеш при първа възможност, ще бъде жалко”, посочва Айнщайн.

Бом става гостуващ професор в известния израелски университет Technion през 1955.

Айнщайн е бил на административна длъжност в Еврейския университет в Йерусалим и след смъртта му през 1955 архивът му остава притежание на висшето училище. /АФП/

Още от "Наука и технология"

Нивото на океаните се покачва с главоломна скорост

Нивото на океаните се покачва с главоломна скорост

От 2014 година насам нивото на океаните се покачва с два пъти по-висока скорост, отколкото през 1993 година.

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

Европейската комисия може да наложи на американската интернет и софтуерна корпорация Google глоба от над 1 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара на услуги за търсене.

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Вълна от цифрова „пропаганда”, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят.