ЮНИ 26 Новини | Наука и технологияОбнови

Откриха за първи път човешки жертвоприношения в корейски исторически обекти

От 0 коментара0/5

Доказателства за жертвоприношения на хора бяха открити за първи път на корейски исторически обекти, съобщиха от Сеул.

Откриха за първи път човешки жертвоприношения в корейски исторически обекти
 © Архив

Два скелета, датиращи от V в., са били открити под стените на Лунния замък в град Дженджу в Южна Корея – столица на някогашното кралство Сила, посочиха от Службата за културно наследство в страната. Жертвоприношенията са били направени, за да може да се осигури успешното строителство на обекта.

„Това е първото археологично доказателство, че фолклорните истории за хора, погребани в основите на сгради, язовири и стени, са истински“, заяви Чой Мун Джунг, говорителка на Националния изследователски институт за културно наследство на Дженджу.

Погребването на живи слуги, заедно със загинали крале, за да им служат в отвъдното, е добре позната практика в корейската история. В момента още не е известно как двамата души, заровени под Лунния замък са загинали, но е сигурно, че не са били погребани живи.

„Като се има предвид, че няма признаци за съпротива, когато са били погребвани, те трябва да са били заровени в безсъзнание или мъртви“, посочи изследователят Парк Йон Джунг. „Фолклорът показва, че хора са били жертвани, за да умилостивят боговете, като с тях се отправя молба за осигуряване на това, че построените структури ще издържат дълго време“, допълни той.

Двата скелета са били открити един до друг под западната част на стените на двореца. В момента се провеждат и други ДНК тестове, с които да се установи какъв живот са водили загиналите.

800 души на маймунско погребение в Япония >>>

Кралство Сила е едно от трите, зародили се на Корейския полуостров през първото хилядолетие, като през 668 г. се предполага, че то е покорило другите две. По-късно то се разпада и през 935 г. е завладяно. /АФП /

Още от "Наука и технология"

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Вълна от цифрова „пропаганда”, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят.

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Дизел–електрическата неатомна подводница „Кронщад” от проект 677 тип „Лада” ще стане първата руска военна подводница с анаеробна (независима от външен въздух) енергийна система, пише ”Известия”.

Бил ли е предшественикът на човека българин

Бил ли е предшественикът на човека българин

Представете си равнина, подобна на савана с ниска растителност, сред която бродят жирафи. Това е днешна България преди седем милиона години, и там, а не в Африка, днешните учени търсят следи от най-старите човешки предци.