МАЙ 27 Новини | Наука и технологияОбнови

Откриха генетично сходство между човека и акулата

0 коментара0/5

Биолози за пръв път дешифрираха генома на най-стария океански хищник, бялата акула, и откриха, че той до голяма степен е сходен с генетичния код на човека. Това се казва в статия, публикувана в списание BMC "Genomics".

Бяла акула (Carcharodon carcharias)
Бяла акула (Carcharodon carcharias)

Бялата акула (Carcharodon carcharias) е една от най-големите и древни хищни риби. Тя представлява голям интерес за учените, особено днес, когато този вид се намира на ръба на изчезването. Белите акули дълго време са оставали "генетична загадка". Майкъл Станхоуп от Корнелския университет, САЩ, и неговите колеги за пръв път са дешифрирали нейния генетичен код.

Те са проучили сърцето на бяла акула, която е била уловена от бракониери, а след това предадена на учените от американските правоохранителни органи. Станхоуп и неговите колеги са сравните гените на акулата с тези на рибата данио и на човека.

Учените са установили, че белите акули не приличат на данио - малки рибки, които служат за образец, защото са най-добре проучени. Изследователите признават, че този извод се е оказал за тях доста изненадващ: от еволюционна гледна точка данио стоят доста близко до морските хищници. В същото време сравняването на гените на акулата и човека са дали доста интересен резултат: протеините, отговарящи за метаболизма при акулите, се оказали сходни с тези при човека.

Авторите на проучването смятат, че този резултат може да се обясни с факта, че белите акули са отчасти топлокръвни риби, следователно обменът на вещества при тях е по-интензивен, отколкото при студенокръвните риби. В бъдеще учените планират да проверят своята хипотеза, сравнявайки гените на бялата акула с тези на други топлокръвни хищници. /РИА "Новости" /

Още от "Наука и технология"

„Касперски“ предупреди за възможна епидемия от вируси за смартфони

„Касперски“ предупреди за възможна епидемия от вируси за смартфони

Броят на зловредните кодове за мобилни устройства започва да расте, което може да доведе до епидемия от вируси за смартфони.

Път към безопасно възпроизводство на хора в космоса

Път към безопасно възпроизводство на хора в космоса

Японски учени направиха крачка напред към постигане на нормално човешкото възпроизводство в космическото пространство, въпреки негативното влияние на космическата радиация.

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

Учени установиха, че пет определени вида дървесни ядки намаляват рязко риска от рецидиви при рак на дебелото черво. Това са бадеми, пекани, орехи, лешници и кашу.