МАЙ 29 Новини | Наука и технологияОбнови

Неандерталците са се лекували с „аспирин“ преди 48 000 години

0 коментара0/5

Учени откриха, че неандерталците може би са познавали лечебните свойства на някои растения и са се самолекували с тях.

Неандерталците са се лекували с „аспирин“ преди 48 000 години

Така например те са използвали върба, която освобождава субстанция с противовъзпалителни и аналгетични свойства като аспирин, сочи изследване, публикувано в списание „Нейчър“.

Откритието е направено от международен екип учени, които са изследвали зъбна плака върху останките от вкаменели останки на четирима неандерталци. Те са открити в Белгия и Испания и са на възраст между 42 000 и 50 000 години. Зъбната плака задържа микроорганизми от устата, патогенни бактерии от дихателния апарат и храносмилателната система, както и миниатюрни парченца храна, заседнала между зъбите. Това дава големи възможности при изследване на фосилни останки със запазена плака.

„Генетичният анализ на „заключената“ в зъбната плака ДНК, представлява уникален „прозорец“ към начина на живот на неандерталеца“, казва главният автор на изследването Лора Уейрич от университета в Аделаида, Австралия. Плаката дава информация за храната на тези праисторически хора, за тяхното здравословно състояние и поведението им, обяснява тя.

За учените основната изненада идва при изследване на зъбната плака на млад неандерталец, чиито останки са намерени в пещерата Ел Сидрон, в Испания. Той е страдал от абсцес в устата, което е установено по челюстта му. Анализ на плаката показва, че освен това той е имал и чревно възпаление, причинено от чревен паразит „ Enterocytozoon bieneusi“, предизвикващ тежка диария. Този болен човек е ядял върба, чиито пъпки са известни с това, че съдържат високи концентрации противовъзпалителни и обезболяващи агенти, по-конкретно салицил. Това вещество се превръща в салицилова киселина /аспирин/ в нашия черен дроб, обяснява Бастиен Лямас, който е съавтор на изследването. В плаката се съдържала и плесен, която произвежда антибиотика пеницилин, добавя той.

„Изглежда, че неандерталците са познавали лечебните растения, техните свойства и вероятно са се лекували с тях“, считат учените.

По-ранно изследване от 2012г, отново на базата на зъбна плака от фосили, открити в същата пещера в Испания, показва възможността неандерталците да са използвали лайка и бял равнец за самолечение. 

Още от "Наука и технология"

„Касперски“ предупреди за възможна епидемия от вируси за смартфони

„Касперски“ предупреди за възможна епидемия от вируси за смартфони

Броят на зловредните кодове за мобилни устройства започва да расте, което може да доведе до епидемия от вируси за смартфони.

Път към безопасно възпроизводство на хора в космоса

Път към безопасно възпроизводство на хора в космоса

Японски учени направиха крачка напред към постигане на нормално човешкото възпроизводство в космическото пространство, въпреки негативното влияние на космическата радиация.

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

Учени установиха, че пет определени вида дървесни ядки намаляват рязко риска от рецидиви при рак на дебелото черво. Това са бадеми, пекани, орехи, лешници и кашу.