АПР 25 Новини | Наука и технологияОбнови

Неандерталците са се лекували с „аспирин“ преди 48 000 години

0 коментара0/5

Учени откриха, че неандерталците може би са познавали лечебните свойства на някои растения и са се самолекували с тях.

Неандерталците са се лекували с „аспирин“ преди 48 000 години

Така например те са използвали върба, която освобождава субстанция с противовъзпалителни и аналгетични свойства като аспирин, сочи изследване, публикувано в списание „Нейчър“.

Откритието е направено от международен екип учени, които са изследвали зъбна плака върху останките от вкаменели останки на четирима неандерталци. Те са открити в Белгия и Испания и са на възраст между 42 000 и 50 000 години. Зъбната плака задържа микроорганизми от устата, патогенни бактерии от дихателния апарат и храносмилателната система, както и миниатюрни парченца храна, заседнала между зъбите. Това дава големи възможности при изследване на фосилни останки със запазена плака.

„Генетичният анализ на „заключената“ в зъбната плака ДНК, представлява уникален „прозорец“ към начина на живот на неандерталеца“, казва главният автор на изследването Лора Уейрич от университета в Аделаида, Австралия. Плаката дава информация за храната на тези праисторически хора, за тяхното здравословно състояние и поведението им, обяснява тя.

За учените основната изненада идва при изследване на зъбната плака на млад неандерталец, чиито останки са намерени в пещерата Ел Сидрон, в Испания. Той е страдал от абсцес в устата, което е установено по челюстта му. Анализ на плаката показва, че освен това той е имал и чревно възпаление, причинено от чревен паразит „ Enterocytozoon bieneusi“, предизвикващ тежка диария. Този болен човек е ядял върба, чиито пъпки са известни с това, че съдържат високи концентрации противовъзпалителни и обезболяващи агенти, по-конкретно салицил. Това вещество се превръща в салицилова киселина /аспирин/ в нашия черен дроб, обяснява Бастиен Лямас, който е съавтор на изследването. В плаката се съдържала и плесен, която произвежда антибиотика пеницилин, добавя той.

„Изглежда, че неандерталците са познавали лечебните растения, техните свойства и вероятно са се лекували с тях“, считат учените.

По-ранно изследване от 2012г, отново на базата на зъбна плака от фосили, открити в същата пещера в Испания, показва възможността неандерталците да са използвали лайка и бял равнец за самолечение. 

Още от "Наука и технология"

Гъсеница, отглеждана за стръв, ще изяжда пластмасовите отпадъци

Гъсеница, отглеждана за стръв, ще изяжда пластмасовите отпадъци

Гъсеница, отглеждана обичайно за рибарска стръв, яде с удоволствие известната с устойчивостта си пластмаса, съобщиха учени.

„Фейсбук” иска да прочете ума ти..за да разбере какво искаш да напишеш

„Фейсбук” иска да прочете ума ти..за да разбере какво искаш да напишеш

По време на годишната си конференция социалната медия „Фейсбук” разкри част от проектите си, които ще позволят на потребителите да пишат съобщения с ума си и да чуват думи чрез кожата си.

Река в Канада изчезна за четири дни

Река в Канада изчезна за четири дни

За първи път в съвременната история учени наблюдаваха как цяла една река изчезва само в рамките на четири дни.