МАР 28 Новини | Наука и технологияОбнови

Неандерталците са се лекували с „аспирин“ преди 48 000 години

0 коментара0/5

Учени откриха, че неандерталците може би са познавали лечебните свойства на някои растения и са се самолекували с тях.

Неандерталците са се лекували с „аспирин“ преди 48 000 години

Така например те са използвали върба, която освобождава субстанция с противовъзпалителни и аналгетични свойства като аспирин, сочи изследване, публикувано в списание „Нейчър“.

Откритието е направено от международен екип учени, които са изследвали зъбна плака върху останките от вкаменели останки на четирима неандерталци. Те са открити в Белгия и Испания и са на възраст между 42 000 и 50 000 години. Зъбната плака задържа микроорганизми от устата, патогенни бактерии от дихателния апарат и храносмилателната система, както и миниатюрни парченца храна, заседнала между зъбите. Това дава големи възможности при изследване на фосилни останки със запазена плака.

„Генетичният анализ на „заключената“ в зъбната плака ДНК, представлява уникален „прозорец“ към начина на живот на неандерталеца“, казва главният автор на изследването Лора Уейрич от университета в Аделаида, Австралия. Плаката дава информация за храната на тези праисторически хора, за тяхното здравословно състояние и поведението им, обяснява тя.

За учените основната изненада идва при изследване на зъбната плака на млад неандерталец, чиито останки са намерени в пещерата Ел Сидрон, в Испания. Той е страдал от абсцес в устата, което е установено по челюстта му. Анализ на плаката показва, че освен това той е имал и чревно възпаление, причинено от чревен паразит „ Enterocytozoon bieneusi“, предизвикващ тежка диария. Този болен човек е ядял върба, чиито пъпки са известни с това, че съдържат високи концентрации противовъзпалителни и обезболяващи агенти, по-конкретно салицил. Това вещество се превръща в салицилова киселина /аспирин/ в нашия черен дроб, обяснява Бастиен Лямас, който е съавтор на изследването. В плаката се съдържала и плесен, която произвежда антибиотика пеницилин, добавя той.

„Изглежда, че неандерталците са познавали лечебните растения, техните свойства и вероятно са се лекували с тях“, считат учените.

По-ранно изследване от 2012г, отново на базата на зъбна плака от фосили, открити в същата пещера в Испания, показва възможността неандерталците да са използвали лайка и бял равнец за самолечение. 

Още от "Наука и технология"

"Избягала" черна дупка разказва за вселенски катаклизъм

"Избягала" черна дупка разказва за вселенски катаклизъм

Американски учени откриха свръхмасивна черна дупка, която се е отдалечила от центъра на своята галактика на разстояние над 35 хиляди светлинни години.

Арктическите ледове са отново с рекордно най-малко площ през тази зима

Арктическите ледове са отново с рекордно най-малко площ през тази зима

Ледовете в Северния ледовит океан достигнаха тази зима най-малката си площ от 38 години насам, което е знак за ускоряване на затоплянето на климата, считат учени.

Предрекоха сблъсък на Земята с Марс

Предрекоха сблъсък на Земята с Марс

Геофизикът Стивън Майърс и колегите му от Уискънсинския университет в Медисън, САЩ, допускат сблъсък на Земята и Марс след милиарди години, пише изданието Scientific American.